Hirdetések

Tizenegy évvel ezelőtt jött létre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, április 12-dike azóta a Bűnmegelőzés napja. Ebből az alkalomból programokat is szerveztek ezen a héten a Nógrád megyei rendőrök.

Hirdetések

Kitelepültek a rendőrök Salgótarján közterületére, hogy a védekezésre ösztönözzék a lakosságot. A piac mellett állították meg a járókelőket és beszélgettek velük arról, hogyan védjék magukat és értékeiket. Az akciót elsősorban az idei bűnmegelőzési nap adta, de mi utánanéztünk, tényleg szükséges-e ennyire elébe menni a vélt bűnös ügyeknek.

Az elmúlt egy hónap Nógrád megyei adatai szerint minden statisztika a Kelet-nógrádi térségben a legrosszabb. Egy évre kiterjedő járási kimutatásokat is vizsgálva az látható, hogy a salgótarjáni és a bátonyterenyei terület átlag feletti bűnesetei rontják a teljes megye statisztikáját.

Nyugat-NógrádKelet-Nógrád
garázdaság, rendbontás515
rongálás06
közterületi bűncselekmény1526
személy elleni erőszak1526
gépkocsi lopás02
tulajdon elleni szabálysértés1622
forrás: police.hu, 2022. február 14. – március 16. közötti adatok, eset darabszámok

Salgótarján környékén ezért is kiemelt jelentőségű a prevenció, amelyet a héten utcára vittek a rendőrök. Mellettük a Salgótarjáni Áldozatsegítő Pont munkatársa is várta az érdeklődőket a kitelepülésen. Megtudtuk: aki bűncselekmény áldozatává vált, támogatást kérhet, ennek részletei beszélhetők meg az áldozatsegítővel.

A bűnmegelőzési szakemberek április folyamán számos programmal készülnek, vagyonvédelmi és áldozatvédelmi információs pontot üzemeltetnek, továbbá óvodai-, iskolai foglalkozásokat, időseknek szóló előadásokat tartanak a megye több településén.

Hirdetések