Kálló, 2022. április 15. A katolikus templomtól indult keresztállító menet halad a Nógrád megyei Kálló községben a falu határában, a Versegi úton álló kereszthez avatására, elöl Baboss Csongor, a kereszt megalkotója (b2) nagypénteken, 2022. április 15-én, Jézus kereszthalálának napján. A keresztet Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára avatta fel. Az õsszel egy baleset miatt kidõlt kereszt helyén felállított fakeresztre az ünnepség elõtt szögelték fel az úgynevezett pléhkrisztust. MTI/Komka Péter
Hirdetések

Út menti keresztet avatott Soltész Miklós államtitkár a Nógrád megyei Kálló községben nagypénteken, Jézus kereszthalálának napján. Az ősszel egy baleset miatt kidőlt kereszt helyén felállított fakeresztre az ünnepség előtt szögelték fel az úgynevezett pléhkrisztust.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: a szegek látványa és a kalapácsütések hangja a több mint kétezer évvel ezelőtti nagypéntek szomorú, de valóságos történetére, a szenvedésre, de a megváltásra is emlékeztet.
Az államtitkár szólt arról, hogy a 21. század sok társadalma, illetve filozófiái a szenvedést és a feltámadást is próbálják tagadni, de mint hangsúlyozta, szenvedésben mindenkinek része van.
Soltész Miklós kitért arra is, hogy az elmúlt évek során 400 keresztet állítottak, újítottak fel a nemzetiségi önkormányzatok, az erdőgazdaságok 21 keresztet állítottak az eucharisztikus kongresszus tiszteletére, és összefogtak ezért egyének, egyházak, önkormányzatok is.

Az õsszel egy baleset miatt kidõlt kereszt helyén felállított fakeresztre az ünnepség elõtt szögelték fel az úgynevezett pléhkrisztust. (fotó: MTI/Komka Péter)

A kereszténydemokrata politikus mindenkit arra kért: emlékezzen elődeire, a hagyományokra, amikor elhalad egy út menti kereszt mellett, és mondjon imádságot szeretteiért, az ország papjaiért, a nemzetért, a településekért.
Ha a sok ezer kereszt ezt tudja szolgálni, akkor megérte – mondta Soltész Miklós.
A keresztállító menet a katolikus templomtól indult a mintegy két kilométernyi távolságra lévő, a falu határában, a Versegi úton álló kereszthez, amelyet a helyi Baboss Csongor faragott, betontalapzata pedig társadalmi összefogással készült.
Baboss Buda (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában zajló háború idején a mielőbbi békét kérik Jézus Krisztustól, ez a kereszt elsődleges üzenete.