Hirdetések

A Nemzeti Sport (NS) című lap múlt hétvégén mutatta be elemzését Magyarország vidéki futballjáról, azokról a helyekről, ahol az évek múlásával együtt múlt ki a labdarúgó sport is. Az újság szerint Nógrád megye döbbenetes mértékű csapatvesztést szenvedett el. A dramatizált helyzetet árnyalja, hogy mégis itt van az ország egyik legaktívabb fociközössége.

46% – a 2000. év óta ennyivel kevesebb focicsapat működik most Nógrád megyében az NS gyűjtése szerint. Ennél rosszabb számot csak Borsod-Abaúj-Zemplén megye mutat, ott 51%-kal kevesebb együttes áll ki pályára ebben az idényben.

A focitérképen több más adatsor is látható, a csökkenés mértéke mellett figyelembe vehető az is, hogy a vizsgált időszak elején hány csapat működött, és ha csak ezt nézzük, rögtön más megvilágítást kapnak a csökkenések is.

Felnőtt férfi futballcsapatok Magyarországon 2000-2021 (infografika: nso.hu)

Az elemzés és a megyében is látható tények alapján is egyértelmű, hogy a falusi labdarúgás elveszítette eddigi népszerűségét, amelyet az NS többek között az emberek életmódjának változásával, a magasabb szinten játszó klubok hozzájuk képest kiemelt támogatásával és az őket övező médiafigyelemmel indokolnak.

Az összeállításban az is olvasható, hogy ezek ellenére Nógrád a harmadik legaktívabban focizó terület.