Hirdetések

A hollókői Húsvéti Fesztivál keretein belül, nagypénteken több olyan programon is részt vehettek az érdeklődők ami a Klímatudatos Hollókő című projekthez kapcsolódik.

Hirdetések


A dr. Román András Látogatóházban két interaktív előadást tartottak a klímaváltozásról. A jelenlévők megismerkedhettek többek között a jelenleg is zajló globális éghajlatváltozás jelentőségével és olyan fogalmakkal, mint: mikroklíma, hőstressz, klímamodellek, ökológiai lábnyom, vízlábnyom. Végül az alkalmazkodási technikákról volt szó, azon belül az egyéni cselekvési lehetőségekről valamint a lakosság számára elérhető technológia újításokról.

A felállított klímasátornál értékelték a lokális hatásokat, hiszen az UNESCO világörökségi listán szereplő Ófalu környezete rendkívül sérülékeny. Szó esett, a helyi gazdaságot meghatározó turizmus klímaszempontú helyzetéről és a jövőbeni kihívásokról is.


Az előadások után a résztvevők öko-kvízt töltöttek ki, a helyesen válaszolók egyedi környezettudatos, kézműves termékeket nyertek. A Kiskertész program kifejezetten a gyerekeknek szólt. Ennek keretein belül haszonnövényeket palántáztak, amiket aztán haza is vihettek és gondozhatnak. Megtanulták a kiültetést, valamint a locsolás mikéntjét is, ösztönözve őket az otthontermelésre, ami manapság már ritka.

A KEHOP-1.2.1-18-2018-00138 azonosítószámú, „Klímatudatos Hollókő” című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.