default
Hirdetések

Hivatalosan is újabb Ipoly-híd építése kezdődött el, miután letették a Drégelypalánk – Ipolyhídvég átkelő alapkövét. Az eseményen a külügyi és külgazdasági miniszter mellett a szlovák miniszterelnök-helyettes is méltatta a két ország közötti jó kapcsolatok újabb eredményét.

Az Ipolyhídvégről Drégelypalánkra vagy Nagyorosziba ingázó munkavállalók ma 20 kilométeres kerülővel jutnak el, ami percekben kifejezve is hasonlóan hosszú idő. És egy drégelypalánki számára is körülményes átjutni a hídvégi rokonokhoz, akiket a világháborús határ választ el máig is. Az utóbbi néhány évben a két falu között egy kis fahíd biztosított legális átjárást egymáshoz; a rozoga szerkezetet a közelmúltban elbúcsúztatták a palánkiak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Igor Matovic szlovák miniszterelnök-helyettes az alapkőletételi ünnepségen együtt ünnepelték a két ország viszonyát: Matovic szerint meg kell becsülni a a békés kapcsolatokat. Szijjártó azt mondta: Matovic a magyarok barátjaként érti a hidak fizikai és jelképes jelentését is.

A kép bal oldalán a világháború idején felrobbantott eredeti híd ipolyhídvégi maradványai láthatók. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A ceremónia végén együtt helyezték el az új Ipoly-híd alapkövét, amely 2023-tól gyalogosan, kerékpárral és autóval is használható lesz. Az 50 méteres acélhíd magyar oldalán 1 kilométernyi új út épül, míg a szlovák parton, ahol közvetlenül a híd mellett már lakott terület van, felújítják a hídhoz vezető utca burkolatát. Az építkezés összköltsége 2,6 milliárd forint.

Az Európai Unióhoz csatlakozás óta összesen öt Ipoly-híd megépítéséről döntöttek, közülük kettő készült el, egyet idén adhatnak át, és további kettő építése most kezdődött el.