Hirdetések

Felkészülni a doktori vizsgákra, és közben versenyzésre edzeni nem lehetetlen vállalkozás, ezt mutatta meg Rózsa Balázs a balassagyarmatiaknak. A most 26 éves országúti kerékpárversenyző tavaly azt mondta: a tanulmányok befejezése után kétséges, folytatja-e az őrült hajszát a nemzetközi mezőnyben.

Nógrád megye professzionális országúti kerékpárversenyzője sorsdöntő évekről írna naplójában, ha lenne neki. Ha csak az ipolyinfo.com-on marad nyoma, akkor is érdekes lesz visszanézni erre az időszakra: sűrű és kemény, ilyen jelzők használhatók rá.

A gyerekkora óta a bringázásnak élő Rózsa pályája folyamatosan felfelé ível, hazai és nemzetközi kupákért hajt, a balassagyarmati közönség előtt is ismert és kedvelt sportoló lett. 2019-ben szülővárosa nevét is átírták az ő tiszteletére: Balassagyarmat Balázskagyarmattá változott arra a napra, amikor a Tour de Hongrie több napos futamának egyik rajtja éppen onnan indult. Balázs előtte többször mondta: vágya, hogy ez a verseny egyszer Balassagyarmatra jöjjön és büszkén mutathassa meg a külföldieknek is, innen indult az ő karrierje. Sőt, a gyarmatiaknak is bizonyítani akart, és ha nem is nyert szakaszt, de sokszor tört előre a mezőnyből, amit világ 160 országának tévéiben láthattak.

Rózsa Balázs kék mezben a Tour de Hongrie 2019-es versenyén. (fotó: tourdehongrie.hu)

Aztán arról is beszélt, hogy nehéz időszakban folytatja a versenyeket, egyrészt a koronavírus járvány bizonytalanná tette a versenyzést és az azokra felkészülést is, másrészt a Károli Gáspár Református Egyetemen éppen az államvizsgájára készült akkor, amikor a 2021-es Tour de Hongrie is indult. Az államvizsga jól sikerült, a rajthoz már jogi doktorként állt. A versenyt példátlan szigorú biztonsági szabályok mellett rendezték meg.

Rózsa Balázs tekert már a magyar válogatott tagjaként, és külföldi klubok versenyzőjeként is indult nemzetközi futamokon, most pedig az Epronex Hungary csapatát erősíti.

Rózsa balról a harmadik, az Epronex Hungary tagjaként. (fotó: teamepronex.com)

Az idei versenyekre való felkészülés komplikáltan indult:

Karácsonykor tudtam meg, hogy én vagyok hivatalosan Nógrád megye első omikronnal fertőzött embere. Bár én ebből semmit nem éreztem.

Mindössze ez a rövid ideig tartó zavar gátolta, aztán március óta már több edzőversenyen is elindult: Szlovéniában és Szlovákiában, valamint egy osztrák kupafutamon is a nagy meccsekre hangolódott rá. Például a májusi Tour de Hongriera, a neve már most ott van az indulók között, de ahogy elmondta nekünk:

Még nem dőlt el, hogy ki az a hat versenyző, aki indulhat a magyar körversenyen. A lehetséges jelöltek között vagyok.

Balázs ehhez hozzátette: a Tour de Hongrie kiemelt verseny az ő életében is. A naptára idén nagyon sűrűre sikerült, ha bármelyik versenyből is kimaradna, akkor is szinte minden hétvégén rajthoz áll valahol, szeptember közepéig itthon és külföldön is harapni fogja az aszfaltos kilométereket.