Felkészülni a doktori vizsgákra, és közben versenyzésre edzeni nem lehetetlen vállalkozás, ezt mutatta meg Rózsa Balázs a balassagyarmatiaknak. A most 26 éves országúti kerékpárversenyző tavaly azt mondta: a tanulmányok befejezése után kétséges, folytatja-e az őrült hajszát a nemzetközi mezőnyben.

Nógrád megye professzionális országúti kerékpárversenyzője sorsdöntő évekről írna naplójában, ha lenne neki. Ha csak az ipolyinfo.com-on marad nyoma, akkor is érdekes lesz visszanézni erre az időszakra: sűrű és kemény, ilyen jelzők használhatók rá.

A gyerekkora óta a bringázásnak élő Rózsa pályája folyamatosan felfelé ível, hazai és nemzetközi kupákért hajt, a balassagyarmati közönség előtt is ismert és kedvelt sportoló lett. 2019-ben szülővárosa nevét is átírták az ő tiszteletére: Balassagyarmat Balázskagyarmattá változott arra a napra, amikor a Tour de Hongrie több napos futamának egyik rajtja éppen onnan indult. Balázs előtte többször mondta: vágya, hogy ez a verseny egyszer Balassagyarmatra jöjjön és büszkén mutathassa meg a külföldieknek is, innen indult az ő karrierje. Sőt, a gyarmatiaknak is bizonyítani akart, és ha nem is nyert szakaszt, de sokszor tört előre a mezőnyből, amit világ 160 országának tévéiben láthattak.

Rózsa Balázs kék mezben a Tour de Hongrie 2019-es versenyén. (fotó: tourdehongrie.hu)

Aztán arról is beszélt, hogy nehéz időszakban folytatja a versenyeket, egyrészt a koronavírus járvány bizonytalanná tette a versenyzést és az azokra felkészülést is, másrészt a Károli Gáspár Református Egyetemen éppen az államvizsgájára készült akkor, amikor a 2021-es Tour de Hongrie is indult. Az államvizsga jól sikerült, a rajthoz már jogi doktorként állt. A versenyt példátlan szigorú biztonsági szabályok mellett rendezték meg.

Rózsa Balázs tekert már a magyar válogatott tagjaként, és külföldi klubok versenyzőjeként is indult nemzetközi futamokon, most pedig az Epronex Hungary csapatát erősíti.

Rózsa balról a harmadik, az Epronex Hungary tagjaként. (fotó: teamepronex.com)

Az idei versenyekre való felkészülés komplikáltan indult:

Karácsonykor tudtam meg, hogy én vagyok hivatalosan Nógrád megye első omikronnal fertőzött embere. Bár én ebből semmit nem éreztem.

Mindössze ez a rövid ideig tartó zavar gátolta, aztán március óta már több edzőversenyen is elindult: Szlovéniában és Szlovákiában, valamint egy osztrák kupafutamon is a nagy meccsekre hangolódott rá. Például a májusi Tour de Hongriera, a neve már most ott van az indulók között, de ahogy elmondta nekünk:

Még nem dőlt el, hogy ki az a hat versenyző, aki indulhat a magyar körversenyen. A lehetséges jelöltek között vagyok.

Balázs ehhez hozzátette: a Tour de Hongrie kiemelt verseny az ő életében is. A naptára idén nagyon sűrűre sikerült, ha bármelyik versenyből is kimaradna, akkor is szinte minden hétvégén rajthoz áll valahol, szeptember közepéig itthon és külföldön is harapni fogja az aszfaltos kilométereket.

Hirdetések
Hirdetések