Balassagyarmat,2022.02.13. Érsekvadkerti zajforrás, fotó: ipolyinfo.com / Varga-Csikász Csenge
Hirdetések

Tegnapelőtt újra bekapcsoltak valami izét, ami miatt néhány embernek fája a feje. Mélyen berreg, zúg, vagy valami ilyesmi, de a forrását nem sikerült megtalálni. Az utóbbi hetek csendben teltek, előtte napokig ugyanez a hang idegesítette a lakókat. Megpróbálunk megoldást találni, az első ötletekkel lyukra futottunk.

Hirdetések

Vannak olyan hangfrekvenciák, amelyeknek nem kell nagy hangerő, elég, ha a nagyon alacsony vagy éppen a túl magas rezgésükkel okoznak szapora pulzust és magas vérnyomást. Érsekvadkerten több hete történt meg, hogy hasonló élménye volt néhány ott lakónak. Közülük egy keresett fel minket, segítséget kérve. Két külön napon kimentünk a faluba, akkor már többen is igazolták a problémát, a megadott időszakban figyeltük a hangjelenséget, de semmi sem volt hallható.

Először azt mondták nekünk, hogy hangos zajról van szó, aztán tisztáztuk és úgy tűnik, hogy nem is a hangerő a gond, hanem a frekvencia okoz az emberben természetes zavart. Talán. De még most sem biztos. Viszont tegnapelőtt újra megszólalt valami, ugyanazt a hatás kiváltva. Tegnap újra jártunk a falu nyugati részén, ahonnan a zavar forrását sejtik a vadkertiek. Most sem jártunk sikerrel.

Kerestük, de nem találtuk a zaj forrását. (fotó: ipolyinfo.com/Varga-Csikász Csenge)

Az eset szemléltetésére vegyük példaként a nyáron éjszakára bekapcsolva hagyott ventilátort, amely egyébként nappal nem okoz nagy feltűnést, de amikor alvás közben semmilyen más hangforrás nem működik, a lapátok által kevert levegő hangja képes megzavarni a nyugodt alvást. Pedig alacsony fokozaton sem hangos.

Egyelőre tehát marad a váratlanul beinduló és idegesítő hang, ami a tapasztalatok szerint délután 4 és este 7 óra között szokott megjelenni. Aki esetleg olvassa ezt a cikket, és tud segíteni, kérjük, írjon nekünk, hogy mi is segíthessünk a probléma megoldásával!

Hirdetések