Hirdetések

Először is: az otthon hajtogatott papírrepülő simán jó arra, hogy valaki világbajnok legyen egy olyan versenyben, amelyben mindössze messzire kell dobni azt. Másodszor: ez nem ennyire egyszerű.

Hirdetések

Nem kell messzire menni a tudásért, itt van Rétságon az a srác, aki a Budapesten rendezett világbajnoki kvalifikáción kipróbálta ezt, és a selejtezők után a döntőig jutott el. Balla Balázs szerint nem több ez, mint kislabdával dobni az iskolai tornaórán, mert mindenki ugyanazt használja, csak a technika más.

A versenyen is mindenki ugyanabból a papírból dolgozott, így Balázs magabiztossága valószínűleg valóban a technikán múlt.

Én erre nem is nagyon készültem. Hajtogattam egy repülőt, azt kinevették ott, hogy ilyen kockarepülőt már rég láttak. Egyébként nem repült rosszul, mert 5,5 másodpercet repült és 6 másodperc fölött voltak a döntősök.

– erről beszélt tegnap a Megafon rádió reggeli adásában. Számít, hogy mekkora erővel, milyen szögben dobják el a repülőt, többektől azt látta Balázs, hogy guggoló pózban, teljesen a földről indítva, függőleges irányban dobták fel, és a jól kialakított repülők spirálban kezdtek lefelé szállni, miközben így hosszú időt voltak a levegőben. Azonban az idő csak az egyik fontos paraméter, a megtett távolság hasonlóan lényeges, ezért a bajnokságon ezeket külön kategóriákra bontva díjazták.

Balla Balázs végignézte az internetet, hogyan lehet a legjobb kialakítású gépet létrehozni, a technikás reptetés mellett ez járult még hozzá ahhoz, hogy a selejtezők után ő is a döntősök között játszott tovább. Aki eddig eljutott, az kapott egy tálca energiaitalt és egy 100 eurós repülőjegy utalványt.

Végül a döntőben második helyen zárt 30 méter fölötti dobásával, az első helyezett 32 méternél nagyobbat tudott dobni.

Balla Balázs (b1), a Red Bull Air Wings Legnagyobb repült táv kategória 2. helyezettje (fotó: redbull.com)

Red Bull Paper Wings, Budapest, 2022. április 10., Legnagyobb repült táv kategória, selejtező

helynévdobott távolság
1.Balla Balázs31,60
2.Pajor Eszter27,79
3.Csöndör Áron25,42
forrás: redbull.com

Red Bull Paper Wings, Budapest, 2022. április 10., Legnagyobb repült táv kategória, döntő

helynévdobott távolság
1.Maczkó Márton32,32
2.Balla Balázs30,14
3.Pajor Eszter29,21
forrás: redbull.com