Hirdetések

A külgazdasági és külügyminiszter drégelypalánki látogatásakor a balassagyarmati televíziónak többek között arról beszélt, hogy támogatja az Ipoly-völgyi vasút Szlovákiával történő turisztikai fejlesztését. Szijjártó Péter szerint válságból válságba esik bele a világ, a járvány idején kiderült, hogy a belföldi turizmus megerősítése fontos, amelyben a Nyugat-nógrádi vasút is jelentőséggel bírhat.

Hirdetések

Hiányzik 6 kilométernyi vasúti pályaszakasz Drégelypalánk és Ipolyság között, amelyet a világháborúban szedtek fel azért, hogy ne lehessen használni azt katonai célokra. Visszaépítésével lehetőség kínálkozna a térség turisztikai célú fejlesztésére, ezt vallják helyi lokálpatrióták, akik szeretnék elérni a nógrádi vasútvonal ilyen irányú kihasználását.

A külgazdasági és külügyminiszter a helyi tévében kérdésre válaszolva azt mondta:

Akár a Vác – Balassagyarmat vasútvonal, akár a Vác – Zólyom összeköttetést, akár a Párkány – Losonc közötti összeköttetést, jó lenne megcsinálni. Ön is mondta, hogy 6 kilométer hiányzik, 6 kilométer vasútvonal megépítésénél azért nagyobb fejlesztésekbe is vágtuk már a fejszénket.

Kiemelte: egy kérdés van, hogy a szlovák fél is legyen erre nyitott.

Szijjártó Péterrel Balassagyarmat polgármestere külön egyeztetett ebben a témában, amelyre hivatalos levélben tett támogató megerősítést Csach Gábornak. Az iratból az derül ki, hogy az előzetes egyeztetések már nem is turisztikai célokról szólhattak, hiszen a miniszter egy konkrét viszonylat személyszállítási forgalmának jövőjére adott már választ. Azt írta, hogy a Balassagyarmat és Ipolytarnóc közötti vasúti személyszállítás hosszú távú fennmaradásának egyik feltétele lehet a viszonylat Losoncig történő meghosszabbítása.

A külgazdasági és külügyminiszter támogatólag továbbította Balassagyarmat kérését az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.