Hirdetések

A balassagyarmati Dózsa György Általános iskola harmadszor rendezett környezetvédelmi hetet diákoknak. A globális felmelegedés, a vízhiány, a csökkenő energiakészlet és a klímaváltozás is veszélyezteti a Földet. Ezek ellen szemléletváltással lehet védekezni, amire a gyerekek a legfogékonyabbak.

Hirdetések

A Dózsa diákjai április 25. és 29. között, minden nap egy-egy kihívást teljesíthettek. Az első napon, aki tehette gyalog, kerékpárral, rollerrel vagy busszal érkezett az iskolába. Benkóné Horváth Edina, pedagógus azt mondta: öröm volt látni, ahogy az iskola előtti bicikli tároló, valamint az épület folyosói is megteltek kerékpárral, rollerrel. Második napon a kihívás az volt, hogy vigyenek a gyerekek egy virágpalántát, amit aztán együtt elültetnek.

Virágpalántákat vittek az iskolába a gyerekek, amiket az udvaron ültettek el. (fotó: Dózsa György Általános Iskola)

Szerdán arra kértek mindenkit, hogy ne használjanak eldobható PET palackot. Kulacsot vigyenek magukkal a tanulók, amiben lehetőleg víz legyen. Csütörtökön uzsonnás dobozban, szalvétába csomagolva vitték a diákok a tízórait, alufólia és nejlonzacskó nélkül. A témahét utolsó napi feladata pedig, hogy mindenki zöld vagy kék pólóban érkezzen iskolába.

A kreatív pályázatra beérkezett egyik alkotás. (fotó: Dózsa György Általános Iskola)

Szorgalmi feladatot is kaptak, amit otthon a szülőkkel teljesíthettek. A Gondold újra! kreatív pályázatra rengeteg alkotás érkezett kicsiktől és nagyoktól egyaránt. A pályázat célja, hogy a diákok újrahasznosítható anyagokból használati tárgyakat készítsenek, amely lehet bútor, ruha, vagy bármilyen használati tárgy.

Az intézmény igazgatója Szabó Csaba elmondta: egész évben tesznek lépéseket a természet, illetve klímavédelemért. Szelektíven gyűjtik a hulladékot, begyűjtik a használt elemeket, és első osztálytól uzsonnás dobozban viszik a diákok a tízórait. Ezek mellett, egész évben ösztönzik a tanulókat az egészségtudatos életmódra, az élelmiszerek gazdaságos fogyasztására, és a minél kevesebb műanyag használatára is.