Kezüket nyújtották és vérüket adták a balassagyarmati kábelgyári dolgozók a hazai egészségügy támogatására. Magyarországon évente 390.000 véradás kell ahhoz, hogy folyamatos és biztonságos legyen a gyógyítás.

Hirdetések

A Magyar Vérellátó Szolgálat adatai szerint napi átlagban 1600-1800 véradás kell az egészségügy számára a biztonságos vérellátáshoz. Vért kizárólag egy ember képes adni, a tudomány mai állása szerint másképpen nem pótolható.

A Prysmian MKM Magyar Kábel Művek KFT. balassagyarmati gyára évente kétszer szervez véradást, idén először éppen ezen a héten. Markó Norbert termelési igazgató az ipolyinfo.com-nak azt mondta, tudják, hogy felelősségük van egymás iránt, bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor mindennél gyorsabban van szükség vérre.

Nagyon fontos, hogy friss vér álljon rendelkezésre, ezért úgy gondoltuk, hogy hozzájárulunk mi is az életek mentéséhez.

– mondta a termelési igazgató.

A másik véradás szeptemberben van, a családi nap keretében, amikor 40-50 dolgozó ad vért, irányított véradás esetén, vagyis amikor haladéktalanul és konkrét eset miatt gyűjtenek, akkor is hasonlóan sokan részt vesznek a véradáson.

A vérből háromféle készítményt állíthatnak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, thrombocyta-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. Minden levett egység levett vérből 3 ember élete menthető meg,