Hirdetések

A jelentős költségnövekedés miatt, azonnali segítségre van szüksége a magyar baromfitartóknak – írja a Magyar Nemzet. A világpiacon a madárinfluenza miatt hiánycikk és egyre drágább is a csirkemellfilé. Magyarországon azonban nem tudnak árat emelni az élelmiszerárstop miatt a termelők.

Hirdetések

Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke azt mondta: a júliusig meghosszabbított árstopot még kibírja a hazai baromfiágazat, azonban ha továbbra is fennáll ez az intézkedés, teljesen leállhat a termelés. A hatósági ár a kiskereskedőkre vonatkozik, de hatását a termelők is érzik.

A Magyar Baromfi Terméktanács elnökének nyilatkozatában az áll, hogy az elmúlt hónapokban az energiahordozók mellett a takarmányok is jelentősen drágultak. Ha a csirkemell és a csirke far-hát ára befagyasztva marad, eltűnhetnek a hazai termékek a boltokból és helyüket bizonytalan eredetű importhús veheti át.

A Magyar Nemzet cikke szerint a hazai csirketartók egy része, a nagyobb haszon, kevesebb veszteség reményében külföldi felvásárlóknak adja el az árut, akik akár tíz-húsz százalékkal magasabb árat is kifizetnek érte, mint a hazai vágóüzemek.

A magyar csirketartókat tömörítő szervezet elnöke szerint megoldás lehetne az a 6,4 milliárd forintos európai uniós krízisalap, ami a kormány ígérete szerint az állattenyésztést szolgálja majd. E mellett pedig kedvezményes hitel lehetőség segíthetne a hazai állattartóknak.