Hirdetések

Technikai okok miatt határozatlan ideig zárva – évek óta ez a nyomtatott papír van kiragasztva Balassagyarmat legforgalmasabb helyének presszójára. Az ideiglenes bezáráskor is sokan tudni vélték, hogy többé nem nyitják ki, nekik ma lett igazuk.

Hirdetések

Az üzlethelyiség a ’90-es évek óta a legendás Jagyutt család tulajdona, ezért az nem állítható, hogy az évről évre magasabb bérleti díjak okoztak volna gondot nekik. És a rezsit is minden vendéglátós fizeti, kétséges, hogy a villany- vagy a fűtésdíj lett volna az üzemeltetés szűk keresztmetszete. A vásárlókra sem lehet haragudni, legtöbbször telt házzal működött, süteményekre, fagyikra várakozók hosszú sorát szolgálták ki a Café Orchideában. És termékhiányról sem lehet szó, a kínálat javát maguk készítették.

A család birtokában lévő másik, Bajcsy-Zsilinszky utcai cukrászdában eközben sürgés-forgás van, ezen a helyen nem történt változás, leszámítva azt, hogy a bezárt Café személyzetének egy része itt folytatja, másik részük máshol keresett munkát. Jagyutt Péter tulajdonos azt mondta az ipolyinfo.com-nak, hogy a bezáráskor nagy teher volt rajtuk, lehetetlen volt megoldani az alkalmazottak szabadságainak kiadását, mert nem volt helyettesítőjük. Ez még a járvány előtt történt. A járvány pedig nagy pofont adott a vendéglátószektornak, sokan szinte elmenekültek más szakterületekre, és nem tértek vissza.

Ez van – mondta Jagyutt Péter. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Jagyutt azt mondta: a családban sokáig húzták a Café Orchidea sorsának megbeszélését, miközben többen is tettek ajánlatot nekik. A létező összes konstrukcióra volt jelentkező, de máig sem döntöttek el semmit. Azonban most kipakolták a helyet, ami biztos, hogy ők többé nem nyitják ki. A Jagyutt család megtartja az üzemként is működő cukrászdát, de ott is lesznek változások. Jagyutt Péter azt is elmondta nekünk: hiába ment nyugdíjba, 75 évesen is ott van az üzemben. Lefogyott és szeretne többet foglalkozni magával. Erre még visszatérünk vele később.