Hirdetések

Május végéig lehet pályázni a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című pályázati felhívásra. A lehetőséget a 10 ezer fő alatti településen gazdálkodók vehetik igénybe, akik kisebb üzemmérettel rendelkeznek – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Nógrád megyei elnöke.

Szandai József elnök felhívta a figyelmet, hogy a pályázati felhívás elsősorban a magasabb élőmunka-igényű tevékenységeket igénylő mezőgazdasági ágazatok fejlesztését támogatja, ezért előnyt élveznek azok, akik állattartással, kertészettel illetve élelmiszer-előállítással kívánnak foglalkozni.Hozzátette: magasabb pontot kaphatnak azok a pályázók, akik hátrányosabb helyzetű járásokból nyújtják be a kérelmet.
A pályázati konstrukciónak nagy előnye, hogy a 15 ezer eurónak megfelelő, vissza nem térítendő támogatás szabadon felhasználható átalánytámogatás. Fő szempont a beruházásokkal kapcsolatban, hogy azok a gazdaság fejlesztését kell, hogy szolgálják. Azaz lehet vásárolni akár használt kistraktort, napelemet, haszonállatokat vagy öntözőrendszert, azt kell szem előtt tartani, hogy a pályázati anyagban ezek szerepeljenek is a konkrét tervek között, illetve hitelt érdemlően alá lehessen támasztani a beszerzéseket.
A NAK megyei elnöke hozzátette: a támogatás 75%-át már a támogatás elnyerése után szinte azonnal kiutalják a pályázónak, a maradék 25%-ot pedig legkorábban a 3. év végén.