Hirdetések

Rozsdasárga ivóvíz, adminisztratív korlátozások, konténeres bölcsőde – megannyi kellemetlenség, amelyek a szép lakóparki otthonok fonákjaként az agglomerációba költözőket fogadják. A Budapesten élők száma 26 ezerrel csökkent, miközben Pest megye lakossága 48 ezerrel nőtt – hangzott el az ATV-ben.

Növekszik azok száma, akik kiköltöznek az élhetetlennek mondott fővárosból annak környékére, ahol csend van és a természet közelsége. Akik így döntenek, arra számítanak, hogy ez hosszú ideig így is marad. Csakhogy mind többen gondolják ugyanezt, ezért a kisebb településekre beköltözők problémákat is teremtenek maguknak és a már ott lakóknak.

Nagykovácsi az egyik legfelkapottabb és a tehetősebb emberek által kedvelt település. 1990-ben még csak 3387-en lakták, 2019-ben már 8407-en. A drámai növekedés drámai problémákat generált, az addig könnyen megközelíthető Budapest melletti település reggel és késő délután szinte elérhetetlen távolságba kerül a megnőtt forgalom miatt. A gondok otthon is folytatódnak: a magasabban fekvő területekre nem jut el a víz, mert annak idején nem számítottak kiugróan gyorsan növekvő népesség-növekedésre.

Az ATV műsorában egy nagytarcsai példát is bemutattak, amelyben arról panaszkodik az egyik lakó, hogy sorra épülnek az új házak, de az utcában sár és kátyú van, de aszfalt egyáltalán nincs. Esténként az iskolából hazaérkező gyerekek mobil telefonjukkal világítanak, mert közvilágítás sincs. A település nem tud lépést tartani a beköltözőkkel, képtelenek ilyen ütemben fejleszteni. Óvodájukat építkezéseken használatos konténerekkel bővítették, annyi gyerek jár oda.

Pécelen sincs víz, tavaly a kánikulában egyszerűen elfogyott. Háromezer embert érintett az ügy, a kutak nem bírták a terhelést. Nagykovácsihoz hasonlóan itt is csettintésre nőtt meg a lakosságszám, 40 év alatt 8 ezerről 18 ezerre nőtt. Egyes településeken már korlátozzák a betelepüléseket, ha kell, adminisztratív módon, azzal, hogy az új ingatlan tulajdonosoknak nem adnak ki lakcímkártyát, ennek következtében pedig gyerekeiket sem járathatják a település óvodájába.

Az ATV-ben arról is beszéltek, hogy van, aki úgy vág bele új életbe egy Budapest melletti településen, hogy házat épít, miközben semmilyen közmű nincs az utcában, csak ígéret arra, hogy egyszer majd lesz.