Hirdetések

Mulasztások láncolatára világított rá egy magánfinanszírozásból készült szakvélemény a tavaly Romhányban történt óvodai szén-monoxid mérgezés okait vizsgálva. Az eset kapcsán felkért jogi szakértő büntetőfeljelentést javasolt.

Hirdetések

Tavaly nyáron szén-monoxid mérgezés miatt több dolgozót szállítottak kórházba a romhányi Aranyalma Óvoda konyhájából. Az eset előzménye, hogy már többször is panaszkodtak rosszullétre, de akkor nem vizsgálták ki az ügyet – állítja az egyik önkormányzati képviselő.

Szerb Tamás képviselő a saját tiszteletdíjából fizette azt a szakértői vizsgálatot, amelynek eredményét az ipolyinfo.com ma kapta meg. Császár Álmos igazságügyi gázszakértő megállapítása szerint a mérgezés az óvodaépület korábbi átalakítására vezethető vissza: kivitelezési hiba és mulasztás történt. A külső nyílászárók cseréje, a belső átalakítások, a beszerzett konyhai gázberendezések bekötésénél az önkormányzat által megbízott kivitelezőknek jelezniük kellett volna, hogy a konyhai légellátás is megváltozik. A szakértő szerint ha nem készült légellátásra vonatkozó terv, akkor nem is kezdhettek volna bele a kivitelezésbe. Hozzátette: szabály alapján ugyanígy kellett volna tennie annak is, aki a gázberendezést kötötte be. Kiemelte: az önkormányzat feladata e terv elkészítése, de nem gondoskodott erről.

Leegyszerűsítve: az átalakítások után bekötött nyílt égésterű gázberendezések nem kaptak levegőt, mert nem gondoskodtak légbevezető nyílásról.

Az ügyben felkért jogi szakértő a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálatát sem tartotta kielégítőnek. Császár Álmos igazságügyi szakértő szerint a katasztrófavédelmi eljárás nem megfelelő, ezért indokolt lehet felkérni a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságát új vizsgálat elrendelésére, amely során ellenőrizni kell, hogy a megyei igazgatóság szabályszerűen dolgozott-e.