Hirdetések

Évről évre újabb típusú készülékeket mutatnak be a mobiltelefon-gyártók, de azok egyre kétesebb fejlesztéseket hordoznak magukban, és ezt felismerik a vásárlók. Magyarországon nem követik a gyártók által diktált tempót a vevők.

999 megapixeles kamera tízszeres zoommal, 22 napig energiát adó akksi, most már talán csak ez a kettő csábítaná el azonnal az emberek nagy részét. Na, meg az 5G. De az már benne van néhány készülékben.

Úgy látszik, egyelőre nem tudnak többet és jobbat kitalálni, hiszen a telefonok lényegében már nem is eredeti funkciójukat látják el, hanem egy irányítópultként működnek, amelyekhez csak kompatibilis szoftverek kellenek. És akkor az ausztrál kávéházban ülve meg lehet nézni a házunk biztonsági kamerájának képét, vagy a nyaralásból hazafelé tartva távolról be lehet kapcsolni a klimatizálást, netán ha a benzinkúton jut eszembe, hogy elfelejtettem befizetni a vízdíjat, akkor azt is azonnal kiegyenlíthetem.

A Pulzus Kutató felmérése szerint itthon hiába villantanak új típusokat a reklámokban, a magyarok többségét nem érdeklik a vadonatúj készülékek. A megkérdezettek 52%-ának több mint 3 éves a telefonja, 35%-uknál 2 éves készülékek működnek, és 12%-nyi azok tábora, akik ennél fiatalabb telefonokat használnak. És van 1%-nyi kis közösség, akik tagjai évente cserélik le a telefont.

A kutatás iskolázottsági összefüggéseket is bemutat, amely szerint minél képzettebb és magasabb végzettségű a telefontulajdonos, annál kevésbé cseréli le a készüléket.