Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

A fűtési szezonnak vége, de ez nem azt jelenti, hogy a szén-monoxid veszélye is megszűnt volna. Nemcsak a fűtés miatt, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid, márpedig meleg vizet egész évben használunk. A szén-monoxid veszélye tehát egész évben fenyeget.

Még május közepe sincs, mégis már öt szén-monoxiddal kapcsolatos esethez riasztották a hónapban a Nógrád megyei tűzoltókat. Salgótarjánban két esetben is, emellett Balassagyarmaton, Nógrádon és Drégelypalánkon is be kellett avatkozniuk a mérgező gáz miatt a tűzoltóegységeknek.  A beavatkozó tűzoltók mérései minden esetben igazolták a veszélyes gáz jelenlétét. Tegnap délután Salgótarjánban, egy Makarenkó úti lakásban jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A helyi hivatásos tűzoltók és a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei méréseik során kimutatták a szén-monoxid jelenlétét a lakás levegőjében. A gázszolgáltató munkatársai a vízmelegítőt kizárták a rendszerből. Az egységek felhívták a lakók figyelmét, hogy se a vízmelegítőt, se a kéményt ne használják azok felülvizsgálatáig. Személyi sérülés nem történt.

Minden olyan vízmelegítő veszélyforrást jelent, amelyik nyílt lánggal működik, és nem biztosított környezetében a megfelelő levegő-utánpótlás. 

Sokan lecserélték a régi fa nyílászárókat és jól szigetelő műanyag ablakokat, ajtókat szereltek be. Gyakori, hogy átépítésnél megszüntetik a konyhai, fürdőszobai szellőzőnyílásokat, szellőzőrácsokat. Ha jól szigetelnek az ajtók és ablakok, nincsenek légbevezetők, a nyílt lánggal működő vízmelegítő működés közben elhasználja a szoba levegőjét. Ha nincs szellőzés, szén-monoxid fejlődik. Ez a gáz pillanatok alatt létrejön, és már nagyon kis koncentrációban is halálos lehet, évente tíz-tizenöt áldozatot szed. 

A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, amely megváltoztatja az otthonunkban a levegő áramlását. Ilyen lehet a páraelszívó, vagy a mobil klíma.  

A megelőzés érdekében az új ablakokba szereltessünk légbevezetőt, nem elegendő, ha néha kiszellőztetünk. A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. A nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente egyszer ellenőriztessük szakemberrel. Átalakításnál ne szüntessük meg a fürdőszobai szellőzőnyílásokat. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, vegyünk otthonra egy szén-monoxid-érzékelőt. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája. 

Hirdetések