Szécsény, 2022.02.15. Oláh Bence, polohouse egyéni vállalkozó
Hirdetések

A járvány közepén nyitott üzletet Szécsényben egy fiatal srác, aki tanulmányait megszakítva vágott bele a melóba. 25 évesen saját vállalkozását vezeti és nagy terveket szövöget Nógrád megye közepén.

Oláh Bence Rimócon lakik, tőle nem messze, a legközelebbi városban nyitott üzlethelyiséget, közel a főúthoz. A bérelt ingatlanban falakról lógnak a mintás pólók, polcokon nyomtatott bögrék sorakoznak. A háttérben pedig gépek láthatók, amikkel helyben végzi el a megrendelők által kért munkát.

Nyomtatás egyedi kérések alapján, szinte bármilyen textilre. (fotó: Fenyőházi Gergő/ipolyinfo.com)

Nógrád megyében érettségiztél, aztán továbbtanultál máshol, majd visszatértél. Sok politikus vágya, hogy minél többen döntsenek hozzád hasonlóan, és gazdagítsák szülőhelyüket munkájukkal. Mi a történeted?

Budapesten kezdtem gazdasági informatikát tanulni, de félbehagytam. Úgy döntöttem, hogy dolgozni akarok minél előbb, ezért egy kertépítő cégnél helyezkedtem el, de az nem tetszett, aztán egy önkormányzati cégnél dolgoztam rövid ideig, közben pedig azt csináltam, amit mindig szerettem, diszkóztam, szórakoztattam a közönséget. Ezt jelenleg is örömmel csinálom.

És már pólók nyomtatásával foglalkozol a saját boltodban.

Apummal mindig nézegettük a pályázati lehetőségeket, és egyik alkalommal megtaláltunk egy nagyon jó ajánlatot, több millió forintot adtak egy ötlet megvalósítására. Én pedig belevágtam és végig csináltam a vállalkozóvá válást.

Teljesen más alkalmazottként dolgozni és más szemlélet kell a mikrovállalkozáshoz, ahol az ember mindenért felelősséget kell vállaljon az ötlettől a megvalósításig és az elszámolásig.

Ez így van, de sokkal jobb kedvem is van, mert tudom, hogy magamnak hajtom az üzletet, felszabadultabb az egész. Szokott segítségem lenni, de végül is mindent magam csinálok.

Miért gondoltad, hogy éppen erre lesz szükség Szécsényben?

Az emberek szeretik az egyedi ajándékokat, ebben bíztam. Sokan születésnapra, legénybúcsúra kérnek különleges dolgokat bögrére, vászontáskára, pólóra, bármilyen textilre.

A kis üzlethelyiségből országos szolgáltatást alakítana ki Oláh Bence. (fotó: Fenyőházi Gergő/ipolyinfo.com)

A vevők szécsényiek és környékbeliek?

Igen.

És erről a piacról kitermelhető a saját béred, a helyiség bérleti díja és rezsije is?

A rezsit és a bérleti díjat kitermeli a vállalkozás. Az én bérem változó, van, amikor több és van, amikor kevesebb. A vállalkozói élet, úgy gondolom, ilyen, tenni kell érte.

Van-e piacbővítésre lehetőség? Vagyis valamilyen megoldásod van-e arra, hogy terjeszkedj?

Sokat szoktam közösségi médiában posztolni, videókat is közzéteszek. Amióta működik a vállalkozás, azóta ezt csinálom, ezek Szécsényen kívüli célpontok. Cégeket e-mailben is megkeresek és később webshopot is szeretnék létrehozni, és akkor már az egész országból tudok megrendeléseket fogadni.

És azzal belépsz egy olyan körbe, ahol már számos versenytársad is lesz. Mi lehet a Polohouse előnye mással szemben?

Az elején sokat figyeltem lehetséges konkurens cégeket a megyéből és távolabbról is. A minőséggel tudom garantálni, hogy jó cuccokat tudok készíteni. Egy nyomaton meglátszik, hogy igényesen készült, jó felbontással, vagy sem. A drágább esetében élesebb képek készíthetők, élénkebbek a színek is. És természetesen egy póló anyagminősége is nagyon számít. Én nem a legolcsóbbat használom, főként közép kategóriás alapanyagokkal dolgozok, de mindig felajánlom a legjobbat és arra is van vevő.

Említetted, hogy pályázati támogatásból valósítottad meg az ötletedet. Sikerült úgy felhasználni, hogy azzal hosszú távra tudd megalapozni a vállalkozásodat?

Szerintem elég jól sikerült beosztani a megkapott pénzt, az üzlet megnyitására ment minden, arra használtam fel, hogy a munkát biztonsággal tudjam elkezdeni és most már bőven több mint egy év elteltével elmondhatom, hogy jól mennek a dolgok.