Hirdetések

Debrecen ad otthont június 9. és 11. között az idei Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválnak – jelentették be a szervezők a helyi Vojtina bábszínházban sajtótájékoztatón csütörtökön. Nógrád megyét egy érsekvadkerti csoport képviseli.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, „nagy nyári nyüzsgés lesz a jövő héten a városban”, amikor a könyvé, a táncé és a színjátszásé lesz a főszerep.
Az országos gyermekszínjátszó fesztiválnak minden második évben Debrecen a helyszíne, 2020-ban azonban elmaradt a találkozó a koronavírus-járvány miatt – emlékeztetett az alpolgármester.
A színjátszás komoly tanulási lehetőség is: magabiztosságra, az egymással és a közönséggel való kapcsolatok formálására, szerepjátszásra, szép beszédre tanítja a fiatalokat – mutatott rá Puskás István.
Láposi Terka, a Magyar Drámapedagógiai Társaság képviselője elmondta: társaságuk 1992 óta rendezi meg minden évben a találkozót, amelynek 2003 óta minden második évben Debrecen ad otthont.
A fesztivált megelőző megyei és regionális versenyeken négyezer színjátszó részvételével 184 gyerekcsoport mutatta be produkcióját, a neves szakemberekből álló zsűri ötven együttesnek adott arany minősítést – jelezte a szakember hozzátéve, utóbbiak közül 21 csoport, mintegy 450 gyerek érkezik a debreceni fesztiválra, amelyen további négy határon túli együttes is bemutatkozik. Nógrád megyét az érsekvadkerti CsepPet csapata képviseli, Fontányi Andrea rendezésében mutatják be A medve és a kardja című előadást.
Láposi Terka tájékoztatott arról is, hogy a gyermekszínjátszó fesztiválhoz kapcsolódva június 9-én Elmesélt életek címmel rendeznek szakmai konferenciát, amelyre drámapedagógusokat, színházi neveléssel foglalkozó szakembereket, bábcsoportvezetőket, gyermek- és diákszínjátszó rendezőket, egyetemi hallgatókat és művészeti iskolákban tanító pedagógusokat várnak.
A Weöres Sándor gyermekszínjátszó fesztivál előadásait a Vojtina bábszínházban, a Csokonai irodalmi labor színpadán, a Kölcsey központban és a nagyerdei szabadtéri színpadon tekinthetik meg az érdeklődők – hangzott el a sajtótájékoztatón.