Hirdetések

Egy szombati rendelet értelmében a magyar kormány lehetőséget kapott arra, hogy amennyiben elfogy az országban a vezetékes gáz, akkor felügyelete alá vonhatja a földgázszállító társaságot. Az FGSZ ZRt. Balassagyarmaton is jelen van, ezért azt a telephelyet is érinti a lehetséges változás.

Egyelőre nincs gáz a gázzal, minden rendben folyik, hétfőn este éppen négy ponton érkezik az országba nagynyomású földgázszállító vezetékrendszeren a földgáz. Ezek között van Balassagyarmat is, ahol nem csak úgynevezett betáplálási, azaz az országba beérkező gázt mérnek, hanem innen külföldre is képes küldeni a rendszer, hivatalos szóhasználattal kiadási pontként is működik az állomás.

A balassagyarmati telephely mint határkeresztező állomás Szlovákiával van összekötve, az északi országrészben ez az egyetlen ilyen. 2020-as összesítés szerint az állomás napi bejövő csúcskapacitása 12 millió köbméter, míg innen külföldre 4,8 millió köbméter napi csúccsal képes működni a rendszer.

A kormány szombati döntése értelmében földgázellátási veszélyhelyzet esetén mostantól az energiapolitikáért felelős miniszter, vagyis Palkovics László lehetősége lesz áttekinteni az FGSZ vagyoni helyzetét, majd jóváhagyja a vagyoni jellegű kötelezettségeit, és dönthet is a cég legfőbb döntéshozó szerve hatáskörébe tartozó ügyekben is, ha ellátási problémát vagy annak következményét kell megoldani.

A földgázellátási veszély akkor következik be, ha nincs elég gázforrás az igények kiszolgálására. Az FGSZ a portfolio.hu-nak azt nyilatkozta, hogy jelenleg nincs ilyen helyzet.

A legnagyobb gázfogyasztók 2020-ban

ssz.megnevezésTJ*
1.lakosság116933
2.kereskedelem és közszolgáltatások44358
3.élelmiszer, italok, dohánytermékek gyártása13100
4.vegyipar és gyógyszergyártás10978
5.nemfém ásványi termék gyártása8754
6.gépgyártás7592
7.mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és haláaszat5423
8.egyéb ipar4108
*TeraJoule, forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, FGSZ