Hirdetések

Várhatóan decembertől léphet életbe az az új vasúti menetrend Szlovákiában, amely módosítja a Zólyom és Kassa közötti megállóhelyek listáját. A magyar határhoz közeli kisvárost, Füleket is érinti a változás. Egy félreérthető online aláírásgyűjtés kezdődött, de a lényeg jól értelmezhető.

Hirdetések

A gyorsvonatok megállása ellen érvel egy vasútbarát közösség az egyik internetes fórumon. A szemet szúró főcím mögött valójában nem vonatellenes hangulat van, hanem egy megállóhely kijelölése bántja a helyiek egy részét.

A Kovács László aláírásával megjelent összeállításból kiderül, hogy a menetrendi módosításban decembertől nem a füleki nagyállomás, hanem a kisállomás szerepel. A vasúttársaság szerint a változtatás 4 perccel rövidíti meg az utazási időt a két végállomás között, míg Kovács szerint inkább elérhetetlenebbé válik a vasút az utazók számára. Emellett a város közlekedési sajátosságából adódóan a kisállomáshoz közeli közúti közlekedésben is káoszt okozna.

Amennyiben a kisállomásra helyeznék át a Zólyom-Kassa gyorsvonatok megállási pontját, azzal naponta 7 alkalommal sokkal hosszabb időre kerülne lezárásra ez a vasúti átjáró, amivel akár már napi egy teljes órán keresztül lenne átjárhatatlan ez az átjáró.

– írta Kovács László.

Hozzátette: a helyzet a nemzetközi vasúti személyforgalom újraindítását is nehezíti, mert a változtatás ára, hogy csak kényelmetlen kompromisszumokkal lehet megoldani a közlekedést a két ország között.