Hirdetések

A balassagyarmati vendéglátóhelyek többsége évek óta állandó munkatársakkal dolgozik, és szerintük megfelelő minőségű szolgáltatást tudnak adni a közönségnek. Azonban nincs olyan hely, ahová üzleti megbeszélésekre ülhetnének le a vállalkozók. Az M2 Vállalkozói Klub rendezvényén arról beszélgettek, fontos-e a vendéglátó szektor számára a piac mérete és összetétele.

Harmincnál is több kocsma, büfé és étterem kínál helyben fogyasztást és elviteles étel-italszolgáltatást Balassagyarmaton a legszélesebb vendégkör számára. Az M2 Vállalkozói Klub rendezvényén közülük egyről derült ki, hogy a közelmúltban változtatott az eddigi szokáson és szolgáltatási szintet emelt, átírta étlapját, minőségibb összetevőkből készít terméket, árat emelt és bejött neki.

Tani Szabolcs, a Trattoria Dolce Vita étterem tulajdonosa azt is mondta:

Egyes napokon már csak előzetes asztalfoglalással lehet bejutni, sőt, az étlapváltás óta a meglévő asztalok mellé újabbakat kellett betenni, akkora forgalomnövekedés történt.

Az étterem példája bizonyíték is lehetne mások számára ahhoz, hogy a minőség emelésével együtt járó áremelés nem riasztó, hanem akár olyan vendégeket is hozhat, akik előtte inkább távolabbra jártak ebédelni vagy vacsorázni.

Oravecz Tibor vállalkozó szerint fontos lenne valakinek felvállalni azt is, hogy minőségi kávézót működtessen, mert már nincs olyan hely, ahová be lehet ülni egy rövid beszélgetésre. A Delta Tech Group mérnöki iroda tulajdonosa hangsúlyozta: nem csak az üzleti megbeszélésekre nincs hely, ennél nagyobb probléma, hogy este sehová sem tud elmenni a városi felnőtt közönség kulturáltan szórakozni. Mint mondta: ez a tény befolyásolja a cégükhöz jelentkező mérnökjelöltek döntését is, mert ők olyan városban szeretnének lakni, ahol társasági életet tudnak élni az igényüknek megfelelően.

Szombati Ádám, több vendéglátóhely – közte a közelmúltban bezárt Spirit Pub – vezetője azt mondta: a minőségi szolgáltatáshoz minőségi munkaerő is szükséges, a szektor számára ez ma kihívás. Ennek ellenére személyes célja, hogy Balassagyarmaton a magasabb szintű szolgáltatás kiemelt irány legyen. Hasonló véleményt fogalmazott meg egy belvárosi kávézó-pizzéria üzemeltetője is. Lenkey Lola szerint a pályakezdő munkavállalókkal kell a legtöbbet foglalkozni ahhoz, hogy az üzlet számára termelő tevékenységet tudjanak folytatni, és ez rengeteg energiát emészt fel.

A vendéglátós vállalkozók szerint az eddig megismert problémák mellett az egyre növekvő kiadások is nehezebbé teszik új célok elérését. Ezért egy üzletet ma úgy pozicionálni, hogy rétegigényeket szolgáljon ki, kiemelten kockázatosnak látszik.

A rendezvény vendége volt Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere is, aki egy felvetésre reagálva azt mondta: a vendéglátó vállalkozók számára nyilvánvalóan fontos, hogy növekedő piacon tudjanak dolgozni, mert a sikeres működés egyik meghatározó eleme, hogy hány potenciális vevőt tudnak elérni. Ennek kapcsán a polgármester közölte:

Dolgozunk egy új lakhatási programon, amely túl az eddigi országos és helyi támogatási lehetőségeken, azok számára jelent megoldást, akik a városban szeretnének élni. Tárgyalunk egy befektetővel, aki különböző megoldásokkal járulhat hozzá új városi lakóingatlanok építéséhez, vagyis ahhoz, hogy többen lakhassanak itt.

Hozzátette: Balassagyarmat számára az sem gond, ha a város környezetében lévő falvak népessége is növekszik, mert minden szolgáltatásért a városba fognak bejárni, vagyis többek között a helyi vállalkozókat fogják támogatni ők is.

Csach Gábor a vállalkozók által elmondottakra reagálva úgy fogalmazott: mindenképpen jó hír, hogy sok vendéglátó van, és különféle ötleteiket itt tudják sikerre vinni. Véleménye szerint Balassagyarmat a jövőben is a megye gazdasági, kulturális és kereskedelmi szempontból vezető városa maradhat, mert a vállalkozói klubban felmerült igények arra mutatnak rá, hogy nem csak ötletek vannak, hanem együttműködésre képes emberek ülnek le az asztalokhoz a város jövőjéről beszélgetni.