Hirdetések

Nosztalgikus emlékeket hozott elő az idén újra megrendezett balassagyarmati Diákjuniális. A ’90-es évek népszerű középiskolai évzáró eseményére a program néhány eleme emlékeztetett, de talán le kellene szokni párhuzamot vonni a múlttal.

Több százan vettek részt a középiskolák diákjai számára az utolsó tanítási napra szervezett szórakoztató eseményen. A városban jelenleg több ezer tizenéves tanul gimnáziumban vagy szakképző iskolákban, ehhez mérten alacsony érdeklődés volt a Diákjuniálisra. A tények sorába tartozik, hogy az egyik iskola egyáltalán nem vett részt a programban. Pedig most már attól sem kell tartani, hogy olyan versenyt hirdetnének az intézmények között, amelyek után – mint arra korábbi példa mutatott rá – éppen az utolsó napon ugranának egymásnak a pontszámítási módszerek miatt. Legalább is a reggeli műsorvezető igyekezett úgy fogalmazni, hogy a mai nap ne tűnjön versengésnek egyik feladat sem. Az ipolyinfo.com értesülése szerint a Mikszáth középiskola maradt távol azért, mert a tanév elején már tudták, hogy ebben az időpontban tanítási szünet lesz a vizsgák miatt. Zérczi Miklós igazgató megkeresésünkre azt mondta: örömmel vesznek részt a közösségi eseményeken, így a Diákjuniálison is, mindössze korábban szükséges tudniuk a programról. Hozzátette: ő úgy tudja, ezek ellenére néhány diákjuk elment megnézni az eseményt.

A játékos vetélkedők között élő csocsót hirdettek meg, vagyis a figurákat diákok helyettesítették, fix pozícióból kellett továbbítani a kapu felé a labdát. Szituációs gyakorlatokban jól dumáló, bátor jelentkezők vettek részt, és a hagyományoknak megfelelően esőűző táncokat is bemutattak az iskolák csoportjai a délelőtti programban.

Az ipolyinfo.com érdeklődésére a Balassi gimnázium egyik diák koordinátora azt mondta: készültek erre a napra, de nagyon nehéz volt az előkészületeket megszervezni, mert a résztvevők alig voltak rávehetők a táncpróbákra.

A Diákjuniális szervezője, Medvácz Eszter úgy nyilatkozott: ő lelkesnek látta a résztvevőket, és sikeresnek tekinti a rendezvényt, amelyen – mint mondta – minden középiskola részt vett.

A mesterségesen újraélesztett Diákjuniális meglehet, hogy már idén meghalt, ugyanis várhatóan jövőre a középiskolák aktívabb bevonásával mást szerveznek, erre utal a ma délelőtt rendezett konferencia, amelyen diákképviselők mutatták be, hogy a tanév utolsó napjára ők mit képzelnének el maguknak, ha kapnának kétszázezer forintot. Mint elhangzott: a legnehezebb vállalkozás élvezhető kulturális program létrehozása tizenévesek számára. Az egyik felvetés alapján nem is a programra kell pénz, hanem a teljesítmény díjazására.