Hirdetések

Az Elf Bar a gyártó weboldala szerint a dohányzás legújabb generációja, egy folyadékkal feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, különböző számú szívási kapacitással, többféle ízben.

Hirdetések

Ez az eszköz rendkívül elterjedt a fiatalok körében, pedig Magyarországon hivatalosan nem is forgalmazható. A szakértők emberkísérletnek tartják a készülék használatát. Amellett, hogy rászoktatja a fiatalokat a nikotinra, a pontos összetevői sem ismertek. Az orvosok egyhangúan kiállnak az eszköz betiltása, illetve a használatának a szabályozása mellett. Talán ezen állásponton felbuzdulva, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) együttes erővel lépnek fel az új típusú elektromos cigaretta kereskedelme ellen.
A sajtótájékoztatón az SZTFH elnöke elmondta, nyáron a szünidei táborokban, szeptembertől pedig az iskolákban, osztályfőnöki órákon fogják felhívni a figyelmet a készülék káros hatásaira. A NAV ellenőrzési szakfőigazgatója hangsúlyozta, hogy a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy egy-egy ilyen termék akár 2,5 vagy magasabb nikotintartalom esetén akár 16 doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha szívják. Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója közölte, hogy nem csak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra történő rendelése is törvényellenes, mivel a jogszabály azoknak a termékeknek a tartását, beszerzését is bünteti, amelyek a jövedéki adó hatálya alá tartoznának.