Hirdetések

Tízmilliárd forint keretösszeggel hirdette meg az Agrárminisztérium a méhek állatjóléti támogatását. A kiírás fókuszában a méhegészségügyi problémák megelőzése áll, ezért kiemelt jelentőségű az állatvédelmi körülmények biztosítására törekvő pályázatok előnyben részesítése.

A pályázat támogatja a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartását, ennek érdekében a támogatást igénylő köteles a támogatott méh-tenyészetben, méhcsaládonként, évenként egy alkalommal, pergetéskor 4 kg mézet visszahagyni. A méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség teljesítéséért méhcsaládonként évente 15 euro a kifizethető összeg.

Fontos tudni, hogy vissza nem térítendő támogatást a nyilvántartásban szereplő méhészek számára biztosítanak. Lényeges feltétel, hogy a támogatást igénylő a kérelem beadását megelőzően legalább 3 éve a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló rendeletben bejelentett és nyilvántartott méhtenyészettel rendelkezzen.

A támogatási kérelmek benyújtására július 19-ig van lehetőség, a támogatás kötelezettségvállalási időszaka július 1-jén kezdődik és 2024. december 31-ig tart.