Hirdetések

Egyre több helyen korlátozza, vagy lekapcsolja a gázszállítást az orosz Gazprom energiaipari vállalat – írja az index.hu. A hírportál szerint több európai ország is jelezte, hogy jelentősen kevesebb földgázexport áramlik be hozzájuk, Franciaországba napok óta egyáltalán nem megy gáz, az olaszok fele annyit kapnak, mint máskor.

A Gazprom a Németországba irányuló szállítások 60%-át is visszatartja, állítólag a hálózat karbantartási munkái miatt, de a németek ezt nem hiszik el. Ahogyan Szlovákiában is csökkent az országba beérkező gáz, a szokásos mennyiség felét kapják.

A hírportál -SZD- nevű, nem azonosítható riportere szerint

A szlovákiai lekapcsolás magyar szemmel is aggasztó, mert mind a két ország a nyugat-ukrajnai vezetékeken kap földgázt. Ráadásul a Balassagyarmatnál lévő interkonnektoron keresztül a két ország hálózata össze is van kapcsolva.

Azonban a földgázszállításért felelős FGSZ Zrt. azt közölte:

Az elmúlt napokban a június első két hetére jellemző mennyiséghez hasonló volumenű földgáz érkezett Magyarországra az FGSZ határkeresztező vezetékein keresztül. A szállításokban nem tapasztaltunk számottevő változást, több határponton is folyamatos a beszállítás Magyarországra.

Amennyiben a Balassagyarmatnál lévő magyar-szlovák interkonnektoron mégis csökkenne a gázmennyiség, Magyarország dél felől egy másik vezetéken ugyanúgy képes lenne fogadni a Gazprom által leszállításra vállalt mennyiséget.