Hirdetések

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás négy sofőr ellen, akik 60 embernek az országhatár illegális átlépéséhez nyújtottak segítséget. Szécsényben, Kozárdon és Jobbágyiban ugyanazon a napon kapták el az embercsempészeket és az illegális migránsokat a rendőrök.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a Nógrád megyei rendőrök 2022. június 22-én 9 óra 23 perckor ellenőriztek egy tehergépkocsit Szécsény belterületén, amelyet egy ukrán férfi vezetett, a jármű utasterében 27 külföldi tartózkodott.  

Az egyenruhások ugyanezen a napon a 2122-es számú út 22-es kilométerszelvényében, Kozárd külterületén 9 óra 40 perckor ellenőriztek egy személygépkocsival közlekedő 29 éves svéd állampolgárt, akit pár perccel később egy tehergépkocsival szintén egy svéd állampolgár követett. A tehergépkocsiban 14 külföldi tartózkodott.  

Ugyanebben az időben Jobbágyi belterületén a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai ellenőriztek egy Mercedes Sprinter típusú járművet és annak 26 éves ukrán állampolgárságú vezetőjét, aki a gépkocsiban 19 külföldi utast szállított. 

A járművekben utazó 60 migráns magát –  az elsődleges információk alapján – szír állampolgárnak vallotta, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, őket a rendőrök a négy sofőrrel együtt elfogták és előállítják.

Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, két ukrán és két svéd férfi ellen a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.