Hirdetések

Nehéz időszak jön a sertéspiacon, az emelkedő takarmányárak és a dráguló termelés mellett keresletcsökkenéssel is szembe kell nézniük a termékpálya szereplőinek.-írja a Világ Gazdaság.

Stagnál az európai sertésátlagár, az elmúlt hetekben a kilogrammonkénti 550-600 forintos sávba került, de inkább a 600 forinthoz áll közelebb az élősertés hazai ára – mondta Éder Tamás a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnöke. A szakértők szerint az év második felére további áremelkedés várható, ezt főként arra alapozzák, hogy a takarmányárak egészen biztosan emelkednek. Az uniós vágási statisztika szerint, a hizlalási kedv most egész Európában csökkent, átlagosan 3 százalékkal. Az EU egészét tekintve márciusig idén 3,5 százalékos volt a vágásszám visszaesése. A magyar adat azonban több mint 8 százalékos csökkenést mutat, nemcsak a hazai sertésállomány csökkent, hanem az élősertésimport is. A húspiacon azzal is szembe kell nézni, hogy miközben a sertéstermelés csökken, az árak pedig emelkednek, a fogyasztói kereslet is lanyhul.
Már Magyarországon is vannak a kereslet csökkenésére utaló jelek, a fogyasztók visszafogják vásárlásaikat.-közölte a vg.hu.