Hirdetések

A március-májusban mért 74 százalékos foglalkoztatási ráta minden eddigi tavaszi adatnál magasabb. A munkában állók aránya 2010 óta tartósan növekszik, a legjobb munkavállalási korú népességben a 90 százalékot közelíti, a 25-54 éveseknél pedig már 88 százalék fölé emelkedett a ráta – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Hirdetések

Magyarországon hosszú hónapok óta mintegy 4,7 millióan dolgoznak. 2021 tavaszáról 2022 tavaszára mintegy százezerrel lett több munkahely az országban.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a munkanélküliek száma az elmúlt évtized elejéhez képest a harmadára csökkent, az uniós átlagnak nagyjából a felére. Álláskeresőből még sosem tartott nyilván kevesebbet a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, mint idén májusban.
A TIM közleménye idézi Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkárt, aki elmondta: a kormány a teljes foglalkoztatás kivívását és megvédését tűzte ki célul. Az államtitkár hozzátette, hogy a hazai foglalkoztatás a világjárvány okozta átmeneti visszaesést tavaly tavaszra-nyárra ledolgozta és három havi adat ismeretében már egyértelműen kijelenthető, hogy az ukrajnai háború sem okozott azonnali megtorpanást. A vállalatok magas munkaerőigénye, a feszes munkaerőpiac a rendkívül kedvező mutatók fennmaradását és a bérek további emelkedését vetítik előre.-hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt.