Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség eredményes fellebbezése folytán a Balassagyarmati Törvényszék letartóztatta a fegyverboltos férfit, akivel szemben a bíróság korábban bűnügyi felügyeletet rendelt el. 

A megalapozott gyanú szerint a fegyverboltot üzemeltető – így több lőfegyver tartására is engedéllyel rendelkező  – 50 éves férfi 2022 februárjában és márciusában két alkalommal, összesen 6.000 db 12/70 kaliberű sörétes lőszert, majd 2022. április 5-én 1.000 db 20/70-es kaliberű sörétes lőszert értékesített általa csak felületesen ismert személyeknek. Az első esetben a vásárló rendelkezett ugyan a megvásárolt lőszerekre nézve engedéllyel, ugyanakkor a gyanúsított ilyen tartási engedéllyel nem is rendelkezett erre a típusú lőszerre, míg a második esetben a vevőnek nem volt megfelelő engedélye a lőszerekre.

A férfi lakásán elvégzett kutatás során 15 olyan lőfegyvert is lefoglaltak, melyek magyarországi nyilvántartásban nem szerepelnek, jogszerű birtoklásukra nézve semmilyen dokumentáció nem volt. A lőfegyvereknek szlovákiai papírjaik voltak ugyan, de a gyanúsított a behozatal és magyarországi tartás jogszerűségét nem tudta igazolni.

Bár a gyanúsított lőfegyverek és lőszerek kereskedésével foglalkozik, az azok tartására, kereskedésére vonatkozó szabályokat nem tartotta be, és több alkalommal is jelentős mennyiségű lőszert értékesített a jogszabályok teljes figyelmen kívül hagyásával, kontroll nélkül. Ezért az ügyészség a bűnismétlés megakadályozása érdekében letartóztatásának elrendelését indítványozta.

A Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok érdekében elégségesnek tartotta a bűnügyi felügyelet alkalmazását. Az ügyészség a döntés ellen fellebbezett.

A Balassagyarmati Törvényszék a fellebbezést alaposnak tartva elrendelte a férfi letartóztatását, mert a bűnismétlés illetve a szökés, elrejtőzés a másodfokon eljáró bíróság szerint sem gátolható meg más módon, csak a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazásával akadályozható meg.