Hirdetések

Az oroszok karbantartási munkák miatt elzárták, majd a munka végeztével megnyitották a Németországba tartó földgáz-vezetéket. Azonban a szállítás csak csökkentett mértékben folyik, a német külügyminiszter pedig gázhiányt és lázongást kiált.

A németek attól tartottak, hogy egyáltalán nem fognak gázt kapni, ezért igyekeznének mielőbb átállni más energia használatára. Miközben a politikusok az oroszokat azzal rémisztgetik, hogy nem kell majd az ő gázuk, a német vállalkozók döntő többsége szerint öngyilkosságot követ el Németország. A helyi ipari vállalkozók egyelőre nem tudják, mivel lehetne pótolni a kieső gázmennyiséget, amely a termelés csökkenését és gazdasági válságot hozhat magával.

Klaus Müller, a német gázvezetéket felügyelő szervezet szóvivője szerint a vezeték újraindítása után is csak a kapacitás 30%-ával működik a rendszer. Müller szerint ha nem is a legrosszabb történt, mégis rossz, hogy ki vannak szolgáltatva Oroszországnak.

Németországban jelenleg földgázellátási válsághelyzet van, arra készülnek, hogy a téli szezonban nem lesz elég energiájuk, minden áron pótolni akarják a hiányzó mennyiséget, most éppen 2,5-szer drágábban vesznek máshonnan cseppfolyós gázt.

Klaus Müller szerint a németek gázszámlája háromszorosára nő, a helyzet romlása pedig lázadások okozhat majd az országban.