Hirdetések

A koronavírus járványban megugrott a természet iránti érdeklődés, megtöbbszöröződött a futást és a kerékpározást megkedvelők aránya. A bringaeladások Magyarországon is rekordokat hoztak, és az újdonságként néhány éve megismert elektromos rásegítésű kerékpárok, az e-bike forgalmazások is kilőttek. A modern, elektromos kütyük közé besorolt bringák az életveszélyt is megnövelték.

Hirdetések

Egy kerékpár akkumulátorral és elektromotorral, ennyi az úgynevezett e-bike, ami akkor jön jól, amikor elfogy az emberi erő az emelkedőn, vagy sík terepen ugyanazzal a pedálnyomatékkal gyorsabban szeretne a bringás célba érni. Az e-bike árából egy leharcolt autót is lehet venni, újonnan egy millió forint körül kapható ilyen bicaj.

Mint minden, elektromossággal működő eszköz, az e-bike is csak akkor jó, ha képes működtetni az áram. A jellemzően a kerékpár vázához, vagy hátsó csomagtartójához illesztett akku nagy méretű, és végzetes hiba esetén a bringás életére is törhet, amint azt egy spanyolországi példa mutatja. Az esetet megörökítő bringás éppen azt örökítette meg, amint a lángra lobbant akku megolvad, majd felrobban. A videóból nem derülnek ki a körülmények, de a végeredmény ismeretében annyi biztos, hogy sokba fog kerülni, ha ezt újra használni szeretné.

Spanyolországban kigyulladt egy e-bike.