Hirdetések

Rétság belterületén fogták el a rendőrök azt a 28 éves lengyel állampolgárságú férfit, aki az általa vezetett személygépjármű utasterében és csomagtartójában szállított hét migránst.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a Balassagyarmati és a Rétsági Rendőrkapitányság egyenruhásai a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján 2022. július 25-én 5 óra 16 perckor ellenőriztek egy lengyel hatósági jelzéssel ellátott személygépkocsit.

A rendőrök az intézkedés során a gépjármű utasterében, a hátsó ülésen összezsúfolva öt főt, majd a csomagtartó felnyitásakor további kettő férfit találtak meg, így az öt fő szállítására alkalmas személygépkocsiban a sofőrrel együtt nyolcan utaztak. A lengyel állampolgárságú embercsempész a több órás utazás során a jármű utasterében és a csomagtartójában ülőhely és mozgási lehetőségek nélkül tartózkodó, embertelen körülmények között utazó szír állampolgároknak testi, lelki gyötrelmet okozott.

A rendőri ellenőrzés alkalmával a szír állampolgárok a személyazonosságukat, illetve Magyarország területén tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

A rendőri intézkedés megakadályozta azt, hogy a lengyel állampolgárságú férfi a Magyarország területére jogellenesen érkező külföldieknek segítséget nyújtson a magyar-szlovák államhatár illegális átlépéséhez.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a lengyel állampolgár ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak, őrizetbe vették és előterjesztést tesznek az ügyészségen letartóztatásának indítványozására. A nyomozók a bűncselekmények elkövetéséhez használt járművet lefoglalták.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.