Hirdetések

Míg Balassagyarmaton cipőket készítenek, Állampusztán tésztát gyártanak a helyi börtönben. Már saját márkájuk is van, speciális piaci igényekre fókuszálnak. A rabok minden munkafázisban részt vesznek.

Hirdetések

Az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. több száz elítéltet foglalkoztat és közel tízezer hektárnyi földön gazdálkodik. Gabonát termeszt, és több száz mangalicát, valamint több ezer baromfit és juhot is gondoz. Az állatokat a gazdaság saját termelésű takarmánnyal látja el. Az elítéltek végzik az állatok teljes körű gondozását, takarítását, takarmányozását, valamint a lovak tenyésztésével kapcsolatos teendőket. Az 1100 tonna baromfihús feldolgozására képes, európai uniós előírásoknak megfelelő, korszerű baromfivágóhíd ellátja a börtönöket előhűtött és mélyhűtött baromfihússal.

Most pedig tésztagyártó üzemet építettek, 78 négyzetméteres csarnokban készülnek gluténmentes termékek. A fogvatartottak az alapanyagok előkészítésétől a késztermékek csomagolásáig, valamennyi munkafázisban részt vesznek. Végigkísérik a teljes gyártási folyamatot, úgy mint a lisztkeverék összeállítása, a gépek és szárítókamrák feltöltése, a csomagolóanyag hegesztése és a címkék szegecselése. A tésztagyár amellett, hogy saját tésztával növeli a börtönök önellátási kapacitását, az aktuális piaci igényekhez igazodva is állít elő termékeket.