Hirdetések

Ha kötjük is az államalapításhoz augusztus huszadikát, valójában mégsem ezért fontos a dátum. Az évszám 1083, az esemény pedig a már meghalt István király szentté avatása. Az uralkodóról azt is tudni kell, hogy Balassagyarmathoz is fontos szállal kapcsolódik.

Hirdetések

Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere ma délelőtti ünnepi beszéde egyben ismeretterjesztő előadás is volt, mert – ahogyan mondta – sokan úgy tudják, hogy ezen a napon az államalapítás történt, de csak az ünnep apropója ez. Valójában 1083-ban volt először jelentősége augusztus 20-dikának, amikor szentté avatták az államalapítót királyt.

A polgármester a balassagyarmati Vármegyeházán megtartott beszédében arra is emlékeztetett, hogy a város számára kiemelt jelentőségű ünnepről van szó, mert

Balassagyarmat honfoglaláskori neve Gyarmat volt, egy magyar honfoglaló törzs neve. Balassagyarmaton még fontosabb ez a fajta államalapítás kora beli nemzeti identitás, hiszen a mi gyökereink, a többszöri elnéptelenedés ellenére alapvetően magyar gyökerűek.

A honfoglalást követően I. István király volt az, aki a törzsek szövetségéből keresztény államot alakított, 1000-ben létrehozta a vármegyerendszert, amely 1949-ig az ország közigazgatásának regionális területi felosztási rendszerét adta.