Szeged, 2022. augusztus 30. Határvadászok oktatása a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumban 2022. augusztus 30-án. MTI/Rosta Tibor
Hirdetések
Hirdetések
Hirdetések

A határvadászok nagyon fontos missziót vállaltak, mert a biztonság és a rend minden szabadság és fejlődés alapja, ezt fogják szolgálni határaink megvédésével – hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Szegeden.

Hirdetések

Rétvári Bence a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ rendőrképző akadémiáján, az egyik határvadász csoport kiképzésén tett látogatását követő sajtótájékoztatón elmondta: a déli határ védelmére hosszú távon kell berendezkedni, mert Nyugat-Európa folyamatosan ösztönzi a migrációt. Hónapról hónapra újabb kötelező kvótajavaslatokkal állnak elő, és Magyarország folyamatos eljárások alatt áll, mert megvédi a déli határát – fogalmazott.
Hangsúlyozta: folyamatos a jogi és politikai nyomás a kormányon, de ebben a kérdésben sem engedett. Jól látható, hiszen a nemzeti konzultáció, a népszavazások és a választások eredménye is azt támasztja alá, hogy a kormány az emberekkel azonos állásponton van. A magyar emberek döntő többsége pedig azt várja el a kormánytól, hogy megvédje a határait, és „ne alakítsa át egy kevert népességű országgá, mint ahogy az Nyugat-Európa számos nagyvárosában már megtörtént, és ahol az egyes városrészekben kialakult helyzeten már a rendőrség sem tud úrrá lenni” – tette hozzá.
Az államtitkár kiemelte: két évvel ezelőtt naponta 120-an akartak illegálisan átjönni a magyar határon, tavaly nagyjából 340-en, idén pedig már mintegy 640-en próbálkoznak nap mint nap. A számok is mutatják, hogy egyre nagyobb feladat a határ védelme, ezért indult el a határvadászképzés – húzta alá.
Rétvári Bence rámutatott, Magyarország számára kiemelten fontos a déli határszakasz védelme. Jól látható, hogy ha nem lenne határkerítés, szigorú őrizet, rendőrök, katonák és határvadászok, akkor még nagyobb tömeg, akár több ezer illegális migráns is érkezne. Elmondta, hogy a határvadászok szeptembertől fokozatosan fogják átvenni a katonák és rendőrök szerepét, hiszen a terepismeret megszerzése érdekében kezdetben közösen járőröznek majd. A képzések folyamatosan, száz-kétszáz leendő határvadásszal hétről hétre indulnak – tette hozzá.

Rétvári Bence: a déli határ védelmére hosszú távon kell berendezkedni (fotó: MTI/Rosta Tibor)

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt hangsúlyozta: szükség van arra, hogy minél több határvadász teljesítsen majd szolgálatot, mert hatalmas probléma lett az elmúlt években az Európai Unió számára az illegális migráció, amelyre egyedül Magyarország adott a kezdetektől határozott és egyértelmű választ.
    A kormányszóvivő szerint jól látható, hogy 2015 óta milyen sikerrel tudja Magyarország védeni nemcsak a magyar, hanem a schengeni határokat is. Sajnos azonban az elmúlt időszakban fokozódott a nyomás a határszakaszokon, ezért is van szükség arra, hogy egy újabb védvonallal erősítsük a magyar határt – tette hozzá.
Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a kormány a határvadászoknak köszönhetően a korábbiaknál is sokkal erősebb védelmet tud biztosítani minden magyar állampolgár számára.

Kiemelte: 2022-ben már több mint 156 ezer illegális határátlépést kellett megakadályozni, ami azt jelenti, hogy csaknem a duplájára emelkedett a napi átlagos jogellenes határátlépési kísérletek száma. Ezért „mindenkinek köszönettel tartozunk, aki 2015 óta azért dolgozik, hogy a magyar emberek biztonságban legyenek” – fűzte hozzá.
Hangsúlyozta: sajnos a globális folyamatok azt mutatják, hogy a háború és az arra adott elhibázott szankciók hatására gazdasági válság gyűrűzik be a világon egyre több helyen, ami a migráció problémáját is felerősíti. A gazdasági nehézségek közeledtével az emberek kiutat próbálnak találni, és nagyon sokan abban látják a megoldást, hogy elindulnak Nyugat-Európa felé. Rengetegen próbálnak Magyarországon keresztül nyugatra jutni, de illegális módon, tehát arra kell készülni, hogy „ez a probléma nemhogy csak velünk fog élni, hanem minden eddigieknél markánsabban lesz az életünk része” – fogalmazott.
    Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta: a magyar kormány továbbra is kitart határozott álláspontja mellett és az illegális migrációval szemben mindig a legkeményebb módon lép fel, megvédve a magyar emberek biztonságát, mert számára ez a legfontosabb.

Hirdetések