Hirdetések

Bemutatták a balassagyarmati Szondi György Technikum és Szakképző Iskola új tanműhelyének tervét. Fejlesztik többek között az autógyártáshoz kapcsolódó képzéseket, és új gyakorlati oktatóhelyet kap az épületgépészeti oktatás is.

Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere a látványterveket bemutató sajtótájékoztató után az ipolyinfo.com kérdésére azt mondta: büszke arra, hogy a mára már válságos gazdasági helyzetben sikerült meggyőzni a Kormányt az országgyűlési képviselő közreműködésével arról, hogy az oktatás fejlesztése nem állhat le. Csach Gábor úgy fogalmazott: a város és környéke adja Nógrád megye ipari teljesítményének döntő többségét, ezért sem lehetett kérdés, hogy a Szondi fejlesztése a válság ellenére is meg kell valósuljon.

Balla Mihály országgyűlési képviselő, Gembiczki Ferenc a megyei szakképzési centrum kancellárja és Tanka Ágnes iskolaigazgató az építkezési területen áttekintik a műhely alaprajzait. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Balla Mihály, Nyugat-Nógrád országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy kemény tárgyalásokon vannak túl, hiszen minden, kormányzati támogatással érintett beruházást felülvizsgálnak Magyarországon. Azt mondta: az alapvető álláspont az volt, hogy a megkezdett fejlesztéseket be kell fejezni, torzók nem maradhatnak. Mint mondta: egyértelművé tették, hogy a balassagyarmati iskola számára elodázhatatlan a gyakorlati képzés korszerűsítése, mert a környező ipari üzemek is egyértelműen kiálltak a szakképzés haladéktalan fejlesztése mellett.

Madártávlati látványterv a Régimalom utca felől. Balra a Madách Imre Kollégium, jobb oldalon a Szondi iskola meglévő épületei láthatók.

Piaci igényekre reagálnak a most kezdődő fejlesztéssel – erről már Tanka Ágnes, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója beszélt az ipolyinfo.com-nak. Kifejtette: az iskolában olyan szakember képzés folyik, amelynek a térségben felvevő piaca van, ezt erősítik a megépítendő tanműhellyel is, ahol jó környezetben, korszerű gépeken tanulhatnak a diákok. Hozzátette: számos olyan felnőtt tanulójuk is van, akiknek igényük egy új szakma megszerzése, ezért átképzésre jelentkeznek hozzájuk. Ez is azt támasztja alá, hogy a Szondiban folyó szakképzésekre óriási a kereslet.

Az új tanműhely látványterve a meglévő műhely felől.

A tervezett épület 45,7×17,2 méteres, 15 méter magasságú, kétszintes lesz, az emeletre lifttel is fel lehet majd jutni. 3 tanterem, 3 szerelő helyiség készül, egyszerre legfeljebb 96 tanuló fér hozzá az oktatási eszközökhöz. A fejlesztés már az oktatástechnikai eszközök beszerzésével megkezdődött, az informatikai berendezések megérkeztek az iskolába. Az autószerelő képzésben a hibrid és a tisztán elektromos autózást támogató szerelési eszközöket vásárolnak meg, Nógrád megyében az egyetlen ilyen irányú oktatás indul Balassagyarmaton, valamint kialakítanak olyan gépészműhelyet is, amellyel a térségi ipari vállalatok speciális igényeihez alkalmazkodó oktatást tudnak megvalósítani.

Az új tanműhely megépítése az előző kormány innovációs és technológiai minisztere, Palkovics László személyes támogatásával valósul meg, aki 2021 novemberében a térség legnagyobb ipari befektetőit hallgatta meg egy balassagyarmati konferencián, ezt követően határozott arról, hogy támogatásra érdemes az iskola törekvése. A fejlesztés 955 millió forintos támogatással valósul meg, várhatóan a 2023-ban kezdődő tanévben vehetik használatba az épületet.