Hirdetések

A Transparency International legújabb korrupciós észlelési indexe jó és rossz hírekkel is szolgál a közszféra korrupciója elleni küzdelemben. Németország nem mozdult a listán, Ausztria, Ausztrália és Belgium pozíciója romlik, vagyis növekvő korrupció érzékelhető.

Hirdetések

Nem változott Németország korrupciós pozíciója 2021-ben, és nem is tettek érte – ezt látja a Transparency International, amelyet a dw.com német lap közölt. Az utóbbi idők adóelkerülési botrányai sem segítették elő a jó irányú változást és a politika sem volt hatással erre: legutóbb a koronavírus járványban beszerzett maszkok körül alakult botrány, kiderült, hogy két konzervatív politikus kapcsolataikat arra használták fel, hogy körülbelül kétmillió eurót keressenek a világjárvány elleni maszkok vásárlásával.

Pontosan a gazdaság és a pénzügy területén többet reméltünk volna

– mondta Adrian Nennich, a Transparency Deutschland szóvivője a DW-nek.

A lap szerint nehéz mérni a korrupciót, mert leginkább a közszférában megfigyelhető eseményekre tud fókuszálni, ettől függetlenül a feketepiacokat és a vállalati visszaéléseket nem tartalmazza.

Jelentős korrupciós romlás érzékelhető Belgiumban és Ausztráliában is, ugyanakkor Kanada és Ausztria helyzete is romlott, ezzel együtt mégis a legkevésbé fertőzött országok közé tartoznak a Transparency International véleménye szerint.