Néhány napja Székesfehérvár polgármestere horrort vizionált az Európa-szerte elszabadult energiaárak miatt. Amíg az Európai Unióban most is keresik az orosz gáz alternatíváját, addig itthon már előkészítik a takarékos üzemeltetés listáját. Hamarosan kiderül, mely intézményeket zárják be, és mi működhet még a közszolgáltatásokból.

Hirdetések

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szerint közvilágítások korlátozása, uszodák bezárása és rendezvények lemondása következhet, ha nem lesz megoldás a méregdrága energiaárak kifizetésére. A dunántúli város vezetője ígéretének megfelelően közzétette, mennyire lesz drágább az élet Székesfehérváron, ha megérkeznek az első, emelt összegű rezsiszámlák.

szolgáltatás/intézmény2021. évi áramdíj (millió forint)2023. évi várható áramdíj (millió forint)
közvilágítás295,71 657,5
Városi Uszoda39,5330,2
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ4,820,9
forrás: szekesfehervar.hu
A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ épülete. (fotó: DroneDragon)

A polgármester közölte, hogy céljuk az alapvető szociális szolgáltatások fenntartása, valamint a tömegközlekedés további üzemeltetése. Részletezte: a bölcsődék, az óvodák, a szociális intézmények, valamint a közétkeztetés továbbra is meg kell maradjon.

Az egri Bitskey Aladár Uszoda. (fotó: Torma Károly)

Az egri polgármester már konkrétan csődöt mond, Mirkóczki Ádám hivatala úgy tervezi, számos városi intézményt egyszerűen bezárnak. A városvezető szerint a legnagyobb fogyasztókat kell elsősorban szüneteltetni, ezek között van a strand, az uszoda, a két színház, továbbá a könyvtár is.

A csőd borítékolható. De ha be kell csődölnünk, akkor csődöljünk be a legjobban!

– fogalmazott Eger polgármestere. Mirkóczki úgy véli, hogy ennek ellenére a lakosságot is segíteni kell, ezért a közgyűlés hamarosan arról fog tárgyalni, hogy ne legyen a városban adóemelés, maradjon meg a kedvezményes tömegközlekedés, valamint egyes adók elengedéséről is vitatkoznak majd az ülésen.