Hirdetések

„Mindig a legjobbat, a legjobb minőségben” – ez lehetne a számos díjnyertes termékkel rendelkező Bánki Pálinkaház Kft. mottója a vállalkozást alapító Szikora Zsolt szerint, aki nem csak a cégről és annak tevékenységéről beszélt, de a pálinkakészítés eszmeiségével kapcsolatban is megosztotta gondolatait.

Szikora Zsolt ismertetése szerint a Bánki Pálinkaház 2012-ben indult családi vállalkozásként, ekkor azonban még csak bérfőzéssel foglalkoztak, kereskedelmi célra szánt, saját pálinkát 2014 óta készítenek a bánki üzemben. Számukra a mennyiségnél sokkal fontosabb a minőség, a pálinkakészítés minden lépésénél a legjobbra törekednek, a gyümölcsök szüretelésétől egészen a pálinka palackozásáig.

A Bánki Pálinkaház italai mindig fáról szedett gyümölcsből készülnek – a kézzel leszüretelt gyümölcsöket kiválogatják, majd az alapos mosás után következhet a gondos cefrézés. Szikora Zsolt elmondása szerint a gyümölcsök egy részét saját maguk termelik, a többit pedig főként Nógrádból, illetve a környező megyékből szerzik be. Kínálatukban megtalálhatóak az olyan alapízek, mint a meggy, a szilva, a szőlő vagy az alma, de büszkélkedhetnek több – köztük számos díjnyertes – különlegességgel is.

Bánki pálinka fáról szedett gyümölcsökből.

Jonagold alma pálinkájuk 2017-ben az év palóc pálinkája lett, Irsai Olivér pálinkájuk ötcsillagos minősítést szerzett, fekete berkenye pálinkájuk pedig amellett, hogy a Pálinkakiválóságok könyvébe is bekerült, 2019-ben az év bogyós gyümölcs pálinkája címet is elnyerte, de nem maradhat ki a sorból a fekete ribizli pálinka sem, mely szintén aranyérmes termék lett. Pálinkáikkal számos étteremben, vendéglátóhelyen, szállodában, illetve több fesztiválon is lehet találkozni, de az érdeklődők akár a bánki birtokon is megkóstolhatják az italokat egy kellemes vacsorával vagy egy üzemlátogatással egybekötve.

Szikora Zsolt szerint a pálinkafőzésnél az egyik legfontosabb az, hogy alázattal legyünk a gyümölcs és a pálinka iránt. Jó pálinkát jó minőségű gyümölcsből, jó cefrézéssel, minőségi berendezésekkel lehet készíteni, ezután pedig figyelni kell a megfelelő pihentetésre is – ahogyan azt a Bánki Pálinkaháznál is teszik.

Szikora Zsolt: csodálatos értékünk Nógrád, ezt ki kell használnunk!

Mindemellett úgy véli, hogy nem csak az elkészítés, de a fogyasztás mikéntje is fontos, ezért szerinte meg kellene tanítani az embereket a pálinkafogyasztásra. „Ha már odáig eljutunk, hogy a fogyasztók észreveszik a pálinkában a gyümölcsök ízét, illatát, akkor lehet megtanítani őket a következő lépésekre, a gyümölcstermesztésre és a cefrézésre” – fejtette ki Szikora Zsolt. E szellemiségnek megfelelően a Bánki Pálinkaháznál is fogadják mindazokat, akiket érdekel a pálinkafőzés művészete, és szeretnének megismerkedni az egyes lépésekkel.

Szikora Zsolt szűkebb hazánkkal kapcsolatban kifejtette: Nógrád megye eddig talán kissé háttérbe szorult, most azonban egyre inkább kezdik felfedezni, megismerni az ország más tájain is, és egyre többen kíváncsiak a megye értékeire. „Van egy hatalmas értékünk, ez a csodálatos hely, ezt pedig ki kell használnunk” – fogalmazott.

Készült a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00002 azonosító számú, Nógrád megye identitásának növelése című pályázat keretében, a Nógrád Megyei Önkormányzat megbízásából. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban. További információ a www.nograd.hu honlapon érhető el, a helyi termelők a www.veddanogradit.hu honlapon ismerhetők meg.