ABERDEEN, SCOTLAND - SEPTEMBER 11: The coffin carrying Queen Elizabeth II is seen leaving Balmoral Castle on September 11, 2022 in Aberdeen, Scotland. Elizabeth Alexandra Mary Windsor was born in Bruton Street, Mayfair, London on 21 April 1926. She married Prince Philip in 1947 and ascended the throne of the United Kingdom and Commonwealth on 6 February 1952 after the death of her Father, King George VI. Queen Elizabeth II died at Balmoral Castle in Scotland on September 8, 2022, and is succeeded by her eldest son, King Charles III. (Photo by Karwai Tang/WireImage)
Hirdetések

Megérkezett vasárnap kora este a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját szállító és kísérő járműkonvoj Edinburghba, Skócia fővárosába. A menet a királyi család nyári rezidenciájáról, a skóciai Balmoral kastélyából indult.

Ezzel több mint egyheti búcsúszertartás-sorozat vette kezdetét, amelynek végső aktusaként szeptember 19-én, a London nyugati határában fekvő Windsorban helyezik végső nyugalomra a volt uralkodót.
A néhai királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében, csütörtök este érte a halál Balmoralban.
Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.
A koporsó – amelyet jelenleg a királyi család Skóciában használatos lobogója, a Scottish Royal Standard és Skóciában honos virágok borítanak – hosszú, Aberdeen és Dundee városait is érintő, csaknem 300 kilométeres, hat és fél órás út után érkezett meg a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburghi Holyroodhouse-palotába.
A konvoj által érintett lakott területeken, településeken és városokban tízezrek sorakoztak fel az útvonal mentén, és Edinburghban is hatalmas tömeg várta a menetet.
   Az érkezés után a koporsót nyolc katona vitte a vállára emelve, lassú léptekkel a Holyroodhouse rezidenciára. A bejáratnál a királynő négy gyermeke közül három, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd, Wessex grófja volt jelen.
    A Holyroodhouse-ból a koporsót hétfőn átviszik a skót főváros St. Giles székesegyházába, ahol 24 órára felravatalozzák, majd kedden repülőgéppel Edinburghból Londonba szállítják a néhai uralkodó egyetlen leánya, Anna hercegnő kíséretében.
A repülőgép a brit királyi légierő (RAF) északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll le. II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és felesége, Kamilla fogadja, majd szerda délután átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.
A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.
A búcsúszertartás szeptember 19-én, hétfőn lesz a közeli Westminster-apátságban, a monarchia ősi londoni koronázó templomában.
A királynőt ugyanaznap egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.
Vasárnap Edinburghban, valamint Észak-Írország fővárosában, Belfastban és Cardiffban, a walesi fővárosban is felolvasták azt a proklamációt, amely III. Károlyt formálisan az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánítja.
Ugyanez a ceremónia vasárnap a Spanyolország déli csücskében fekvő, brit fennhatóságú Gibraltáron, előző nap pedig Londonban is lezajlott.
Az 1701-ben kelt trónöröklési törvény alapján II. Erzsébet királynő halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős addigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.
Az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei azonban azt is előírják, hogy az uralkodók halála esetén összehívott trónutódlási tanácsnak – Accession Council – a trónbitorlást elkerülendő kétséget kizáróan meg kell állapítania az új király vagy királynő kilétét, és nyilvánosan ki kell hirdetnie, hogy ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója.