Hirdetések

Jelentős energiatakarékosságra készül Balassagyarmat városi önkormányzata az energiaválság miatt. A város polgármestere bejelentette: a tegnap érkezett hivatalos energia árajánlat alapján egyes szolgáltatások elérhetőségének szűkítését tervezik, továbbá néhány intézményt vagy intézmény egységet ideiglenesen bezárnak.

Hirdetések

Eddig 96,7 forintos köbméterenkénti gázárral fűtöttek hat városi épületet, amelyben kulturális és szociális, valamint nevelési intézmények működnek. Ezek mindegyikében idén télen már 16,6-szeres áron lehetne meleget adni gázzal, ha a balassagyarmati önkormányzat úgy döntene, hogy változatlanul üzemeltet mindent. Csach Gábor polgármester tegnap közölte:

Ez azt jelenti, hogy pusztán ennek a hat intézményünknek a gázzal való ellátása – ha nem teszünk takarékoskodó intézkedést – nagyságrendileg éves szinten bruttó 360 millió forintos többlet terhet jelent.

A polgármester bejelentette, hogy azoknál a nem alapellátását nyújtó intézményeknél, amelyek más helyen is tovább működtethetők, mostantól csak temperáló fűtésre lehet használni a gázt, vagyis mindössze úgy kapcsolhatják be azt, hogy az épületek és a benne lévő ingóságok a hideg és nyirkos levegő által ne károsodjanak majd.

Horváth Endre grafikusművész ezen a 2 pengősön egy népviseletbe öltözött hollókői anyát örökített meg. A művész munkáit bemutató Helytörténeti Gyűjtemény hamarosan ideiglenesen bezár a magas gázárak miatt.

Bezárják a belvárosban álló Jánossy Képtárat, a Központi Óvoda „B” épületét, a Helytörténeti Gyűjteménynek helyet adó Csillagházat is. A képtár szakmai munkája a Szerbtemplomban, a helytörténeti tevékenység a művelődési központ épületében lévő városi könyvtárban folytatható majd, ugyanakkor ez utóbbi szolgáltatását is korlátozni fogják.