Hirdetések

Bár családjában korábban senki sem foglalkozott méhészkedéssel, a varsányi Lehoczki Dávidot már gyerekkorában is érdekelték ezek az apró, zümmögő, a világ számára oly fontos állatok – az érdeklődés egy idő után hobbivá vált, mely mára igazi vállalkozássá nőtte ki magát, termékeit pedig országos szinten is elismerik.

Hirdetések

Lehoczki Dávid 2016-ban, három családdal vágott bele a méhészkedésbe, jelenleg pedig már 140 családja van, melyből idén 120 termelt mézet. Úgynevezett álló méhészete van, azaz fix helyen tartja méheit, és nem vándorol az ország különböző tájaira – igaz, a távlati tervei között ez is szerepel, ám ehhez többek között utánfutót és különféle eszközöket kell majd beszereznie. Lehoczki Dávid szerint az álló méhészetnek több előnye is van: amellett, hogy nagyobb figyelmet tud fordítani a folyamatra, ő neveli azokat a méhanyákat is, melyek idővel az elöregedő társaik helyére kerülnek.

Lehoczki Dávid szerint a termék minőségére a termelő a garancia. A szupermarketekben vásárolható mézek eredete nem mindig követhető.

Mivel folyamatosan egy helyről dolgozik, főként akác, repce, napraforgó mézet, időnként tavaszi és nyári vegyes virágmézet, esetleg hárs vagy vaddohány mézet termel. Termékei közül több is elismerésben részesült, a 2021-es Év Méze versenyen napraforgó, repce és akác méze is arany fokozatú elismerésben részesült, utóbbi ráadásul már harmadik alkalommal. Mint mondta, ezek a díjak jó visszajelzések számára, ráadásul így a vásárlók is látják, hogy minőségi termékről van szó.

Lehoczki Dávid elsősorban Nógrád megyei piacokon, például Hollókőn, Balassagyarmaton, Nőtincsen szokta árulni termékeit, de megtalálhatók mézei a varsányi Rozmaring étteremben is. A fiatal méhész a közelmúltban döntött úgy, hogy eddigi munkáját feladva, főállásban folytatja a méhészkedést, a jövőben pedig szeretné még tovább fejleszteni vállalkozását. Elsősorban egy pergető és egy mézkiadagoló helyiségre lenne szüksége, illetve különféle eszközöket is szeretne beszerezni, melyek segítségére lesznek a méz elkészítése során. Mivel már jelenleg is olyan sok méhcsaládja van, ami jó esetben több embert kíván, ezen a téren nagy bővítést már nem tervez, legfeljebb 150 családig szeretne elmenni – tette hozzá.

Lehoczki Dávid több terméke tavaly arany fokozatú díjazást érdemelt ki egy hazai versenyen.

A fiatal méhész úgy véli, napjainkban egyre tudatosabban vásárolnak az emberek, és a méz esetében is azt veszi észre, hogy egyre többen, egyre bővebb tudással rendelkeznek az egyes fajtákról. Mint mondta, személy szerint mindenkinek azt tanácsolja, hogy válasszák a termelői mézet, melyet közvetlenül a méhészektől vásárolhatnak meg, ne pedig azokat a termékeket vegyék meg a szupermarketekből, amelyek ki tudja, honnan származnak.

Lehoczki Dávid a kosár közösségekkel kapcsolatban elmondta: jó kezdeményezésnek tartja őket, hiszen így a vásárlóknak nem kell az egyes települések között ingázva, külön-külön felkeresnie a termelőket, hanem egy adott helyen és időpontban tudnak hozzájutni az általuk keresett termékekhez. Mint mondta, szeptembertől hétvégente rendszeresen jelen van termékeivel Hollókőn, az ide érkező fővárosi turisták pedig különösen örülnek, hogy kisebb, helyi gazdálkodóktól vásárolhatnak, ez ugyanis Budapestről hiányzik. Éppen ezért bízik benne, hogy Nógrád megyében is népszerű lesz a vásárlói közösség, hiszen, mint fogalmazott, „a termelői mindig termelői marad”.

Készült a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00002 azonosító számú, Nógrád megye identitásának növelése című pályázat keretében, a Nógrád Megyei Önkormányzat megbízásából. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban. További információ a www.nograd.hu honlapon érhető el, a helyi termelők a www.veddanogradit.hu honlapon ismerhetők meg.