Hirdetések

Igazi családi vállalkozásként működik a nemti székhelyű Halda Sajt, melyet immár közel egy évtizeddel ezelőtt hívott életre Nagy Gergely és felesége, Nagyné Katona Edit.

Hirdetések

Nagy Gergely a Tisza mellett fekvő Nagykörűből származik, ahol elmondása szerint mintegy 10-15 évvel ezelőtt elindult egyfajta „helyi termelői” mozgalom: egyre többen kaptak kedvet a háztáji termékek, így például lekvárok, savanyúságok, szörpök, sajtok, húsáruk készítéséhez. Ezt a szellemiséget hozta magával a termelő, amikor Dorogházára költözött – mivel itt a tej alapanyagként adott volt, a család sajtkészítéssel próbálkozott. Mint fogalmazott, „látta, hogy ezt nem így szokták csinálni”, ezért úgy döntött, autodidakta módon elsajátítja a mesterséget, később pedig végzettséget is szerzett.

A sajtkészítéssel 2014-ben kezdtek el foglalkozni, először csupán 20-30 liternyi kecsketejjel, ami néhány órás, délutáni elfoglaltságot jelentett, a munkába a család több tagja is besegített. Mint a nemti termelő fogalmazott, a tehéntej megjelenése „új dimenzióba” helyezte mindezt, ezért műhelyüket is tovább kellett fejleszteni. Amikor három évvel ezelőtt Nemtibe költöztek, már úgy alakították ki a melléképületeket, hogy ott megfelelő körülmények között történhessen a sajtkészítés. Mára a vállalkozás odáig fejlődött, hogy Nagy Gergely – eddigi főállását feladva – teljes egészében a sajtkészítéssel foglalkozik.

Néhány év alatt vált szélessé a sajtrepertoár Haldáéknál.

A Halda Sajt minden elemében egy igazi családi vállalkozás, a tej ugyanis Nagy Gergely sógora, Katona Péter mátranováki gazdaságából érkezik, ahol kecskéket és teheneket is tenyésztenek. Kezdetben leginkább gomolya típusú sajtok készült a Haldánál, az évek során azonban a nemti termelő egyre többféle sajt elkészítését tanulta meg, így a repertoár mára igen szélessé vált.

Kecsketejből főként különböző ízesítésű gomolya sajtok, illetve félkemény sajtok készülnek a Halda műhelyében, míg tehéntejből a gomolyákon túl szalag sajtokat – például parenyicát, mozzarellát és töltött tekercseket –, félkemény és kemény, hosszabb érlelésű sajtokat állítanak elő, de készítenek camembert jellegű, vagy éppen cheddar sajtot is. Új termékkörként nemrégiben kezdték el a különböző ízű és fajtájú joghurtok készítését, illetve vaj előállítását. Termékeik közül többet is díjaztak már – a béri Nógrád Megyei Sajtversenyen bronz, ezüst és arany minősítést is szereztek.

A Halda Sajt finomságaival az ország több pontján is találkozhatunk: standjukkal számos rendezvényre ellátogatnak, járnak többek között salgótarjáni, egri vásárokra, vannak viszonteladóik Budapesten, de kaphatóak termékeik a Mancsóék Delikáteszben is. Sajtjaikat természetesen Nemti műhelyükben is meg lehet vásárolni, valamint rendszeresen szerepelnek termékeik a kozárdi Vadvirág Étterem étlapján is.

Egy megyei versenyen is elismerték a Halda-féle minőségi sajtokat.

A nemti termelő szerint fontos a folyamatos fejlődés, így a jövőben is szeretné tovább képezni magát, amennyiben pedig lehetősége nyílik, egy külföldi tanulmányúton is részt venne. Emellett tovább fejlesztenék a nemti műhelyt is, ahol többek között egy érlelő helyiséget szeretnének kialakítani. Végül, de nem utolsó sorban a tervek között szerepel egy vagy akár két állandó értékesítési hely létrehozása, hogy kialakulhasson egy új, állandó vevőkör – sorolta a Halda Sajt társtulajdonosa.

Nagy Gergely úgy véli, hogy Salgótarjánban, illetve Nógrád megyében is vannak olyanok, akik igénylik a helyi termelőktől származó, minőségi árukat, így véleménye szerint egy vásárolói közösségre is lehet kereslet. Mint mondta, bízik benne, hogy a kezdeményezés sikeres lesz.

Készült a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00002 azonosító számú, Nógrád megye identitásának növelése című pályázat keretében, a Nógrád Megyei Önkormányzat megbízásából. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban. További információ a www.nograd.hu honlapon érhető el, a helyi termelők a www.veddanogradit.hu honlapon ismerhetők meg.