Hirdetések

A magas energiaárakra reagálva szeptembertől végleg leállítja gyártását Szlovákia egyetlen alumíniumfeldolgozója – közölte az Infó Rádió. A Slovalco vállalat vezetése a villanyáram, illetve az emissziós engedélyek rendkívül magas áraira hivatkozva hozta meg a döntést. A termelés leállása a gazdasági minisztérium szerint katasztrófát jelent az egész szlovák ipar számára.

A cég vezetése közölte, hogy az energiaigényes ipari ágazat nem kapott elégséges kompenzációs támogatást az állam részéről. A vállalat az említett okok miatt már az év eleje óta visszafogta termelését, jelenleg a gyártókapacitás 60 százalékán termel.

A vállalat vezetése az elmúlt hónapokban többször is figyelmeztette a kormányt, ha nem dobnak nekik mentőövet, búcsút inthetnek a szlovákiai alumíniumgyártásnak.

A szlovák gazdasági tárca tragikusnak ítélte a szlovák ipar számára az alumíniumfeldolgozó bezárását. A minisztérium rámutatott a környezeti terhelésre is, amely sokkal nagyobb lesz, amennyiben Kínából kell majd importálni az alumíniumot. A gazdasági miniszter sajnálja a kialakult helyzetet.