Hirdetések

A tizenhatodik Nógrádi Megyenapon számos szakmai díj mellett adták át a Nógrád megye díszpolgára kitüntető elismerést is. Idén egy fiatal zeneművészt tüntettek ki a díjjal, aki nagy örömmel fogadta a figyelmességet.

Nógrád megye díszpolgára lett a 36 éves balassagyarmati Banda Ádám hegedűművész, akire már 13 évesen felfigyelt a szakma, ezért is lehetett tagja a a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek osztályának.

1998 és 2003 között Magyarországon 3 országos versenyt nyert meg. 2001-ben a Liszt Akadémia egyik régebbi professzora nevét viselő Halász Ferenc-díjban részesült, 2003-ban a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűverseny 1. díjasa lett, 2004-ben Pro Európa-díjat kapott, 2005-ben Dubaiban a Nemzetközi hegedűverseny kiemelt 1. díjasa lett. 2006-ban 2. díjat kapott a moszkvai Yampolsky Nemzetközi Hegedűversenyen, ugyanitt elnyerte a zsűri különdíját. 2007 szeptemberében a budapesti Szigeti – Hubay Nemzetközi Hegedűverseny 1. díját nyerte el és neki ítélték a Hubay-különdíjat is. 2007-ben Junior Prima Primissima díjban is részesült. 2009-ben Márciusi Ifjak Díjjal jutalmazták, melyet 35 év alatti fiatalok kaphatnak, akik tevékenységükkel elősegítették Magyarország kulturális gyarapodását.

2018-ban avatták doktorrá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és idén kapta meg Magyarország legrangosabb zenei díját, a Liszt Ferenc-díjat.

Banda Ádámot itthon és nemzetközi színpadokon is szívesen látják, művészetével és a zenét közvetítő szenvedélyességével világszerte kedvelt előadóművészként is tekintenek rá. Első lemeze 2006-ban jelent meg, amelyen ismert művek saját átiratait is játssza. Következő zenei albuma 2011-ben jelent meg.

2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanáraként dolgozik.