Hirdetések

Legyen szó hagyományos, asztalon húzott rétesről, vagy a Nógrád megyeiek egyik kedvencének számító túrós lepényről, a Hollókőn élő Gondos Vilmosné nagy szeretettel és odaadással készíti a finomabbnál finomabb, házi süteményeket, melyek ízét egy cukrászdai desszert sem pótolhatja.

Gondos Vilmosné Margitka immár két évtizede foglalkozik hivatásszerűen a sütéssel. 2000-ben nyílt meg hollókői rétes üzletük, melyet végül öt év után bezártak. Margitka ennek ellenére nem hagyott fel a sütéssel, és azóta is különféle házi süteményekkel kínálja vevőit és a Hollókőre érkező vendégeket. Repertoárjában főként hagyományos, asztalon húzott rétesek – többek között almás, túrós, meggyes-mákos, káposztás – szerepelnek, de szokott készíteni különféle fánkokat, szilvás süteményt, a bejglihez hasonló kelt kalácsot, illetve a Palócföldön népszerű túrós lepényt is.

Margitka a szívét teszi a hollókői rétesbe, ezért szeretik a vendégek.

Mint Margitka felidézte, a sütés szeretete anyai nagymamájától ered, akinek rimóci otthonában gyakran megfordult, és gyermekként sokszor sündörgött körülötte a konyhában, sőt, még a kenyérsütésben is segített. A nagymamától hazatérve, otthon is folytatta a sütést, édesanyját gyakran megkérte, hogy készítsenek el egy-egy süteményt ők maguk is. Margitka az évek során vállalkozássá fejlesztette oly kedves elfoglaltságát, ma pedig már lánya is segít neki, elsősorban a töltelékek elkészítésénél, illetve a sütemények árusításánál.

Margitka főként otthonában, Hollókőn készíti a hagyományos, asztalon húzott réteseket és az egyéb palóc finomságokat, süteményeivel pedig számos rendezvényen lehet találkozni. Mint mondta, idén már kilencedik alkalommal fog részt venni az augusztus 20. alkalmából rendezett Magyar Ízek Utcáján, ahol többen már régi ismerősként vásárolnak tőle: „Sok visszatérő vendégem van, aminek nagyon örülök – olyan jó érzés, amikor rácsodálkoznak a vásárlók, hogy tavaly is tőlem vettek süteményt” – fogalmazott. Margitka mindemellett megrendelésre is süt, amennyiben pedig valaki kíváncsi a sütés folyamatára, annak szívesen megmutatja – az ilyen alkalmaknak egyik szomszédja tágas konyhája ad otthont.

Nagymamája tanította meg Margitkát a sütésre, a korabeli ízek a mai süteményekben is benne vannak.

Margitka szerint napjainkban egyre több ember keresi a helyi, kézműves termékeket, és a piacok vásárlói is előnyben részesítik a kisebb termelőket. A kosár közösségeket jó kezdeményezésnek tartja, úgy véli, ezek által a környékbeli termelők is nagyobb ismertséget szerezhetnek. Véleménye szerint egy vásárlói közösségnek Nógrád megyében is lesz piaca, hiszen az a vásárlóknak és a termelőknek egyaránt hasznos.

Készült a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00002 azonosító számú, Nógrád megye identitásának növelése című pályázat keretében, a Nógrád Megyei Önkormányzat megbízásából. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban. További információ a www.nograd.hu honlapon érhető el, a helyi termelők a www.veddanogradit.hu honlapon ismerhetők meg.