default
Hirdetések

Ma van az Európai Autómentes nap, ezen a napon arra ösztönzik az embereket, hogy válasszanak fenntartható közlekedést a levegőt károsító autózás helyett. Magyarországon a károsanyag-kibocsátás ötöde a közlekedésből származik.

Országszerte 190 település csatlakozott a kezdeményezéshez. Balassagyarmat főterén étellel és itallal kínálták a biciklivel iskolába vagy munkába igyekvőket. A reggelit követően közösségi tekerést szerveztek a városiaknak, amin több mint százan vettek részt. Ezt követően pedig, Kempf Zozó tartott biciklis bemutatót a résztvevőknek.

Tíz év alatt 1 millióval több, összesen 4 millió személyautó jár a magyar utakon. Nógrád megyében 2010-ben 54000 gépjárművet regisztráltak, 2021-ben ez a szám már 73000-re nőtt. Van olyan település is, ahol dupla annyi járművet tartanak nyilván, mint amennyien laknak. Balassagyarmaton ezért is tartják fontosnak például a kerékpározás népszerűsítését.

A helyi iskolák is csatlakoztak a programsorozathoz. Gál Zoltán, a Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskola pedagógusa az ipolyinfo.com -nak elmondta, hogy ők már évek óta ösztönzik a tanulókat arra, hogy alternatív közlekedési eszközöket válasszanak. A Bringázz a suliba program során, biciklis ügyességi, gyorsasági és lassúsági versenyt rendeznek. Azok a diákok pedig nyereményt kapnak, akik osztály szinten legtöbben érkeznek két keréken a suliba.
A környezetvédelem célja a jövő generációja számára is kedvező minőségi feltételek megőrzése, ami a környezetre pozitív és negatív tevékenységek egyensúlyban tartásával érhető el.