Hirdetések

A szécsényi rendőrök megakadályozták, hogy a szír állampolgárságú férfi segítséget nyújtson a külföldieknek a magyar-szlovák államhatár illegális átlépéséhez.

A Szécsényi Rendőrkapitányság munkatársai – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján – 2022. szeptember 23-án 16 óra 55 perckor egy német honosságú kisbuszt vontak ellenőrzés alá Szécsény külterületén. A gépjármű a rendőri jelzésre megállt, azonban a sofőr és az utasok az intézkedés előtt a járműből kiszálltak és elszaladtak. A hatóság tagjai a Nógrádsipeki Polgárőrség elnökének segítségével, aki drónnal járult hozzá a sikeres elfogáshoz, rövid időn belül elfogták a gépkocsivezetőt és az utasokat.

A kisbuszt egy 37 éves szír állampolgárságú férfi vezette, aki 14 jogellenesen Magyarországon tartózkodó személynek kívánt segítséget nyújtani a magyar-szlovák államhatár illegális átlépéséhez. A külföldiek magukat szír és afgán állampolgároknak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.

A rendőrök az embercsempészt és a 14 külföldit elfogták. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya az embercsempésszel szemben – őrizetbe vétele mellett – büntetőeljárást indít.